• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League: "Moeten het vertrouwen van de fans terugwinnen"

  Pierr François, de CEO van de Pro League, kreeg na het losbarsten van het voetbalschandaal veel kritiek. Maar hij mocht aanblijven en verdedigt nu de voorstellen die gedaan zijn om de spelersmakelaars in het Belgische voetbal binnen de lijntjes te laten kleuren. "In de komende zes maanden zal de Pro League bewijzen dat we de daad bij het woord voegen."

  Volgens een peiling in La Dernière Heure vandaag heeft maar liefst 76 procent van de ondervraagden geen vertrouwen meer in het voetbal. "Dat is een verschrikkelijke vaststelling, maar niet zo verrassend", reageert Pierre François, CEO van de Pro League. "Het wordt een enorme uitdaging om dat vertrouwen terug te winnen."

   

  "Na zulke sterk gemediatiseerde gebeurtenissen, zal er altijd een weerslag zijn op de publieke opinie. Ik ben niet verrast door het resultaat. We hebben aanbevelingen gedaan om de problematiek rond de makelaars aan te pakken. We moesten onze partners geruststellen en ze waren blij dat we maatregelen hebben genomen. Maar het publiek stel je niet zo snel gerust."

   

  "We zullen de fans moeten terugwinnen. Als iedereen doet wat hij moet doen, dan komen we sterker uit deze crisis. Alle clubs moeten aan hetzelfde zeel trekken. De initiatieven die we nemen moeten voor vooruitgang zorgen."

   

  François lag ook zelf onder vuur over omdat hij mogelijk een rol gespeeld had in het Moeskroen-dossier, maar behield uiteindelijk het vertrouwen. Hij benadrukt nu dat de hervormingen heel wat inspanningen zullen vragen.

   

  "We zijn eraan begonnen, maar we kunnen niet alle aanbevelingen van de ene dag op de andere invoeren. We willen bijvoorbeeld de registratievoorwaarden voor makelaars aanpassen, maar daarvoor moeten we het bondsreglement wijzigen. In de komende zes maanden zal de Pro League bewijzen dat we de daad bij het woord voegen." De Pro League hoopt dat de aanbevelingen tegen de komende zomermercato in voege zijn getreden.

  "Competitiehervorming blijft prioriteit"

  Het huidige tv-contract loopt op het einde van volgend seizoen af. Om de nieuwe onderhandelingen met de rechtenhouders in optimale omstandigheden te kunnen starten, moet er zo snel mogelijk duidelijkheid zijn over het competitieformat. "Dat blijft een prioriteit voor de Pro League."

   

  "De tv-rechten hangen af van de competitieformule en er is een collectief akkoord voor nodig. Het is hoog tijd dat we de interne onderhandelingen over de formule opstarten, maar onze agenda zat de voorbije weken nogal vol."