Mooi handbalkerstverhaal in Gent: Iraanse vluchteling kan eindelijk debuteren

  Ashkan kan zijn passie opnieuw uitoefenen in Gent.

  Ashkan kan zijn passie opnieuw uitoefenen in Gent.

  Bij handbalclub en eerstenationaler Don Bosco Gent zijn ze sinds vorig weekend al volledig in de kerstsfeer, want Ashkan, de Iraanse vluchteling die na vier jaar van omzwervingen in België neerstreek, maakte er zijn debuut. "Heel mooi om zo'n verhaal rond Kerstmis te mogen meemaken", vindt Bart Danhieux, voorzitter van de Vlaamse Handbalvereniging (VHV).

  "Ashkans debuut was een heel speciaal moment voor de club"

  Ashkan Mameghani was lange tijd professioneel handballer in eigen land, maar zag zijn carrière beknot toen de Iraanse geheime politie zijn doen en laten begon te volgen. Nadat Ashkans dossier was opgevraagd, verbrak zijn club alle contact. Voor de handballer zat er daarna niets anders meer op dan te vluchten.

   

  Na tussenstops in Engeland en Oostenrijk streek Ashkan uiteindelijk in België neer, waarna de ex-profspeler al snel in contact kwam met Don Bosco Gent. Na de noodzakelijke proeftrainingen bleek al snel dat de doelman talent had, maar door de administratieve beslommeringen duurde het nog tot 15 december tot de Iraniër er zijn debuut kon maken.

   

  Op de website van de VHV reageerde Gent-voorzitter Stefaan Danhieux opgetogen. "Wij staan altijd open voor mensen die bij ons willen komen spelen. Of ze nu vluchteling zijn of uit de buurt komen, enkel hun kwaliteiten tellen. Afgelopen zaterdag speelde Ashkan zijn eerste minuten. Het was een heel speciaal moment voor de club."

   

  Bart Danhieux, voorzitter van de VHV, vindt dat het verhaal van Ashkan een voorbeeld is van hoe sport als integratiemiddel kan fungeren. "Ashkan heeft zijn plaats in de club gevonden. Het is heel mooi om zo’n verhaal bij Kerstmis te mogen meemaken.” 

  Bekijk hier de VHV-reportage over Ashkan