• home
 • video
 • pas verschenen

  "Eigenlijk is Frankrijk - zelfs met de Tour - geen groot wielerland"

  Geraint Thomas won dit jaar de Tour voor Tom Dumoulin en Chris Froome.

  Heel wat toppers verkiezen in 2019 de Giro boven de Tour. Een tendens die elk seizoen duidelijker wordt, maar toch is de Ronde van Italië nog steeds het kleine broertje van de Tour. "De verhoudingen zijn scheef getrokken door de publicitaire ongelijkheid", vindt Sporza-journalist en Giro-liefhebber Renaat Schotte.

  De beperkte middelen van de Tour-organisatie zijn al jaren een smet op het internationale wielerblazoen. Dat vindt ook Quick Step-manager Patrick Lefevere, die onlangs nog met scherp schoot op ASO. "Daar denken ze dat ze top zijn, en dat de wereld dat ook denkt. Maar ondertussen doet de Giro-organisatie er wel alles aan om het voor de renners top te maken", zei hij in Het Nieuwsblad.

  Schotte: "Ze zijn te Frans en te chauvinistisch bij ASO"

  Sporza-journalist Renaat Schotte geeft Lefevere gelijk, al maakt hij ook een kanttekening. "Het is een feit dat ASO veel minder rekening houdt met de 'acteurs', zoals Lefevere de renners zo graag noemt, dan de Giro-organisatie."

   

  "Maar in Italië is de accommodatie nu eenmaal veel beter dan in Frankrijk, en bovendien worden ze in de Tour geconfronteerd met een massacircus van 6.000 volgers die elke dag een onderkomen nodig hebben."

   

  "In de 23 jaar dat ik al naar de grote rondes ga, is de accomodatie voor de renners nauwelijks veranderd, en dat zegt genoeg. Op economisch en budgettair vlak lijkt de evolutie in de koers, in vergelijking met andere wereldsporten, soms onbestaande."

   

  Voor Schotte heeft ASO de boter gegeten. "Ze zullen het niet graag horen, maar ze zijn te Frans, te chauvinistisch en te weinig internationaal georganiseerd. Het wordt dringend tijd dat er van buitenaf een injectie komt die de creativeit een boost geeft en de Franse visie verdringt."

  De Giro stond dit jaar bol van spektakel. Simon Yates liep in week drie de man met de hamer tegen het lijf.

  De Giro stond dit jaar bol van spektakel. Simon Yates liep in week drie de man met de hamer tegen het lijf.

  "Waarom niet eens de Giro in juli?"

  Door die Franse hegemonie lijkt de verhouding tussen de twee grootste rondes, de Tour en de Giro, scheef getrokken. "Vooral op publicitair vlak is het een ongelijke strijd.", vindt Schotte. "De Tour zit historisch gebeiteld in de maand juli. Het hoeft dus amper af te rekenen met concurrentie van andere sporten, zoals de reguliere voetbalcompetities."

   

  "Voor veel tv-stations is het in de zomervakantie dan ook veel gemakkelijker om een uitgebreide ploeg te sturen, dan in pakweg mei, eind augustus en begin september. En dat maakt een wereld van verschil."

   

  Schotte is voorstander van een herindeling van de wielerkalender. "Waarom voeren we geen beurtrol in, waarbij elke grote ronde om de drie jaar in juli georganiseerd wordt? De Giro is sportief gezien al jaren de evenknie van de Tour, en ik denk dat een Ronde van Italië in juli het ook uitstekend zou doen qua media-aandacht."

   

  "Maar die kalendersituatie is een oud zeer. Zolang de UCI er zelfs niet in slaagt om rittenkoersen als Parijs-Nice of Tirreno Adriatico niet te laten dubbelen, is het een verloren zaak."

  Waarom voeren we geen beurtrol in, waarbij elke grote ronde om de drie jaar in juli georganiseerd wordt?

  "Dumoulin en Nibali spelen zeker niet op safe"

  "Doorgaans is de Tour in de breedte beter bezet dan de Giro, maar qua kopmannen moet de Ronde van Italië absoluut niet onderdoen", zegt Schotte. "Vaak is het in de zeer strak geregisseerde Tour moeilijk voor een kopman om het podium te halen. De Vuelta blijft een beetje de grote ronde van de herkansing."


  Spelen renners als Dumoulin en Nibali, die volop de kaart van de Giro trekken, dan op safe? "Zeker niet, dat is een groot misverstand. De Giro valt veel moeilijker te controleren, en er gebeuren veel onverwachtse dingen. Kijk maar naar de editie van 2018." (waarin Simon Yates en Thibaut Pinot er in de derde week helemaal doorzakten, red.)

  Tom Dumoulin gaat dit jaar vol voor een tweede eindzege in de Giro.

  Tom Dumoulin gaat dit jaar vol voor een tweede eindzege in de Giro.

  "Kalenderrotatie UCI zou bij ASO niet in goede aarde vallen"

  "De UCI had als scheidsrechter al lang de ongezonde situatie in het wielrennen moeten aanpakken", zegt Schotte. "Het is bijvoorbeeld doodzonde dat de nieuwe UAE Tour dit jaar met de Omloop Het Nieuwsblad zal overlappen."

   

  "Maar zelfs als de UCI  in alle ernst zo'n kalenderrotatie zou voorstellen, dan zouden ze het bij ASO in Keulen horen donderen. Maar als de Tour echt zo'n sterk product is, zou ik ASO bijna aanraden om het eens in een andere maand te proberen. Dat zou een zeer interessant experiment zijn."

   

  "Onderzoeken hebben al veelvuldig aangetoond dat 80 procent van de toeschouwers langs het parcours vakantiegangers zijn, en slechts 20 procent is wielerliefhebber. In de Giro is dat juist omgekeerd. En eigenlijk is Frankrijk, ook al hebben ze de grootste en belangrijkste wedstrijd ter wereld, geen groot koersland. "