Wijnants: "Ik denk dat Genk een miljoenenbod naast zich kan neerleggen"

  Blijven de goudhaantjes in Genk?

  De transferperiode kan volop op gang komen. Vandaag bestudeert Stef Wijnants de kern van competitieleider Racing Genk. Is er nog versterking nodig om de titel in de wacht te slepen en kan Genk al zijn goudhaantjes aan boord houden?

  1) Hoe oogt het transferrapport van afgelopen zomer?

  "Het geraamte was duidelijk en op dat behoud heeft Genk hard ingezet"

  De beste transfer van Genk is het behoud van Trossard en Pozuelo geweest. Dat was een grote voorwaarde om succes te hebben. "Als we die sleutelspelers houden, dan kunnen we meespelen", was de overtuiging. Dat blijkt nu ook.

   

  Daarnaast heeft Genk enkele transfers gedaan die zeker een meerwaarde in de breedte betekenen. Paintsil heeft potentieel en speelt steeds meer. Ndongala werd definitief overgenomen en hij had me vorig jaar al verrast. Hij speelt niet altijd even goed, maar hij past in het systeem van Clement. 

   

  Voorin werd Gano als spits nog aangetrokken, maar hij komt weinig of niet aan de bak. Topschutter Samatta doet het goed en is niet te beroerd om meters te maken. Gano heeft dus nog niet te veel potten gebroken, maar het geraamte van de ploeg was duidelijk en op dat behoud heeft Genk heel hard ingezet.

  Pozuelo-Trossard: de succesvolle Genkse tandem.

  "Het vertrek van Schrijvers vind ik een verlies"

  Achteraan is het vertrek van Colley ook goed opgevangen met Dewaest, Aidoo en aanwinst Lucumi. Hij is een goeie centrale verdediger zoals Genk die ook al heeft gehad met Koulibaly, Kabasele en Kara. Hij past in dat rijtje. Lucumi is nu geblesseerd geweest, maar hij heeft zeker mogelijkheden. En al bij al was Colley niet het allergrootste verlies.

   

  Het vertrek van Schrijvers vind ik wel een verlies. Hij had een goeie back-up kunnen zijn voor Pozuelo. Oké, Genk zou hem tot nu toe niet echt nodig gehad hebben, maar hij is een jonge Belgische speler die ik toch liever nog in Genk had gezien.

  Schrijvers trok van Genk naar Brugge.

  Belangrijkste transfers RC Genk afgelopen zomer

  IN UIT
  Zinho Gano Thomas Buffel
  Jhon Lucumi Omar Colley
  Dieumerci Ndongala Nikos Karelis
  Joseph Paintsil Clinton Mata
  Jakub Piotrowski Siebe Schrijvers

  2) Wat moet er nu gebeuren qua inkomende transfers?

  "Logisch dat Genk op de backs zijn eerste transfers doet"

  Het is voor Genk vooral belangrijk om iedereen te houden. Iedereen wordt druk gesolliciteerd. Ik heb wel het gevoel dat iedereen wil blijven, omdat ze voelen dat er iets in zit. Al hebben ze met een te experimentele ploeg in Union de beker iets te makkelijk laten schieten.

   

  De inkomende transfers van De Norre en Borges zijn op enkele details na in orde. Het is logisch dat Genk op de positie van de backs zijn eerste transfers doet, want daar waren weinig of geen alternatieven voor Maehle en Uronen. Op links is er nog Nastic, maar hij weegt te licht.

   

  Voor De Norre zou aan STVV ongeveer 3 miljoen betaald worden. Sommigen schrikken van die prijs, maar noem me nog een goeie Belgische links- of rechtsback? Daar zijn alle clubs naar op zoek, naar jonge Belgen die minstens op het wedstrijdblad kunnen worden gezet. Zij zijn zeer gegeerd door die regel over het aantal Belgen op het blad. Kijk naar Anderlecht, dat ook veel betaalde voor Cobbaut en Club, dat ver ging voor Schrijvers.

  De Norre gaat het shirt van STVV wisselen voor dat van Genk.

  "Genk staat niet met de rug tegen de muur zoals Anderlecht"

  Misschien kan er met het oog op de toekomst nog iets gebeuren. Genk koopt vaak in het buitenland jonge spelers met potentieel. Het trekt spelers aan die de mogelijkheid krijgen om te groeien.

   

  Het is niet dat Genk met de rug tegen de muur staat zoals bij Anderlecht nu het geval is. RSCA kan het zich niet veroorloven om een 20-jarige nog een half jaartje groeimarge te geven, Genk kan dat wel. Wat dat betreft liggen ze dus ook in poleposition om jongeren te laten groeien.

  3) Welke spelers zullen andere oorden opzoeken?

  "Alles en iedereen is te koop"

  Ik denk wel dat Genk een miljoenenbod naast zich kan neerleggen. Al hangt het natuurlijk af over hoeveel geld het gaat, want alles en iedereen is te koop. Genk zal zeker kijken tot wanneer bepaalde contracten nog lopen.

   

  Maar je voelt dat deze groep samen iets wil bereiken. Als een Russische of Chinese club met veel miljoenen opdaagt, dan zal er worden gesproken. Maar het is niet zo dat er spelers naar de uitgang willen.

   

  Ik denk dus niet dat er veel uitgaand verkeer zal zijn, maar dan heb ik het over de typeploeg. Jongens als Seck of Zhegrova, die minder spelen, kunnen misschien verhuurd of verkocht worden. Genk heeft tot nu toe ook altijd flink in Ingvartsen geloofd, maar ze menen dat het misschien niet slecht is om hem ergens te stallen waar hij wedstrijdritme kan opdoen.

  Blijft Seck bij Genk?

  4) Met deze kern kan Racing Genk...

  "Genk is een zekerheid voor de titelstrijd"

  Genk is in alle competities zeer herkenbaar geweest. Ze speelden elke wedstrijd met veel flair, goesting, overgave en animo, ook in de matchen die niet werden gewonnen.

   

  Ik denk dat we kunnen zeggen dat Genk zal meedoen voor de titel, ook al omdat de rest duidelijk heeft gemaakt dat ze absoluut niet beter zijn.

   

  Op één ploeg na: Standard. Ik geloof dat zij een concurrent kunnen zijn als er op Sclessin enige regelmaat komt. Club is dat natuurlijk ook, maar Genk is een zekerheid voor de titelstrijd.

  Stef Wijnants