Demarez: "Ik heb het gevoel dat Vanaken niet staat te springen om weg te gaan"

  Blijft Hans Vanaken in Jan Breydel?

  2018 is helemaal afgesloten, de poort naar 2019 is ingebeukt. Voor de voetbalclubs is de wintermercato dus ook geopend. Hoe moeten de topclubs in onze eerste klasse het aanpakken? Club Brugge is de eerste leerling van de klas. Eddy Demarez schetst de transferpolitiek van Club.

  1) Hoe oogt het transferrapport van afgelopen zomer?

  "Limbombe werd op geen enkel moment gemist"

  De evaluatie van Club is redelijk positief. Er zijn wat mislukkingen zoals Rezaei en Mitrovic, maar Mata komt erdoor en Schrijvers is opvallend goed meegevallen. Hij staat maar in zowat de helft van de wedstrijden in de basis en is toch topschutter van Club.

   

  Ik had verwacht dat hij moeilijker aan minuten zou komen, maar Leko wilde hem graag. Dat is altijd een voordeel voor een speler en dat geldt ook voor Rits, die wat geprofiteerd heeft van blessures om min of meer een vaste waarde te zijn.

   

  De grootste meevallers zijn Danjuma en Amrabat. Die laatste kende een valse start in die bekermatch tegen Deinze. Dat was een vergiftigd geschenk, maar daarna heeft hij zich nadrukkelijk als basisspeler gemanifesteerd. 

   

  En Danjuma heeft bewezen dat hij een meerwaarde is. Hij is eigenlijk de betere versie van Dennis. Die begon vorig seizoen heel sterk, maar zakte daarna weg en zit nog altijd niet opnieuw op dat initiële niveau, al was hij de laatste weken een van de beteren.

   

  Danjuma is op een hoog niveau begonnen en heeft dat doorgetrokken. Intussen is hij ook international. Dat wil toch wat zeggen. Je kunt niet zeggen dat Danjuma slechter is dan Limbombe, integendeel. Limbombe werd op geen enkel moment gemist.

  Danjuma begon flitsend aan het seizoen.

  "Moeilijk inschatten of Rezaei het niveau van Club haalt"

  Het is een beetje verrassend dat Rezaei voorlopig zo matig presteert. Hij moest zich niet aanpassen aan deze competitie en deed het ook goed bij Charleroi, maar misschien ligt het systeem hem minder of is er geen klik met de jongens rondom hem.

   

  Hij heeft naar Belgische normen veel gekost, maar op internationaal vlak valt dat mee. Hij heeft wat pech gehad in het begin, want hij had meer kunnen scoren.

   

  Daar hangt het vaak vanaf. Als je in je eerste matchen een paar goals maakt, dan ben je vertrokken. Dat had bij hem ook gekund. Het is moeilijk inschatten of hij het niveau van Club haalt of niet, want hij speelt er niet genoeg.

  Rezaei kon nog niet overtuigen in het Brugse shirt.

  Belangrijkste transfers Club Brugge afgelopen zomer

  IN UIT
  Sofyan Amrabat Abdoulay Diaby
  Arnaut Danjuma Anthony Limbombe
  Karlo Letica Lior Refaelov
  Clinton Mata Alexander Scholz
  Kaveh Rezaei Timmy Simons
  Mats Rits  
  Siebe Schrijvers  

  2) Wat moet er nu gebeuren qua inkomende transfers?

  "Nieuwe doelman halen is kapitaalsvernietiging"

  Club hoeft geen nieuwe doelman te halen. Ze hebben Horvath en het lijkt me ook zeer voorbarig om Letica al af te schrijven. Als je nu nog eens een ervaren keeper haalt, dan kun je die twee eigenlijk weggooien. Dat is kapitaalsvernietiging en dat is op dit moment niet nodig.

   

  Ik weet niet of Club achteraan sterk genoeg is. Van Poulain had ik meer verwacht, Luan Peres is een miskleun en Denswil heeft ook nog altijd momenten waarop hij domme dingen doet. Dan is Mechele de meest betrouwbare verdediger, maar in de defensie zitten ze dus wat krap. Een degelijke centrale verdediger mag dus voor mocht er iets met Mechele of Denswil gebeuren.

   

  Iemand die overigens ook helemaal uit beeld verdwenen is, is Cools. Waar ligt dat aan? Hij heeft al eens zo'n periode gehad, maar is dan teruggekomen onder Leko. Die Leko heeft hem ook gelanceerd bij OHL. Het zou dus moeten klikken, maar het lijkt weer weg. Het zou jammer zijn als hij niet meer boven water komt.

  Horvath heeft zijn plaats tussen de palen weer ingenomen.

  "Club heeft probleem als er iets met Wesley gebeurt"

  De lijst: geen keeper, wel een centrale verdediger én een hele goeie diepe spits. Club heeft alleen Wesley, want Rezaei flopt en Vossen is nog niet fit en is ook een ander type. Hij moet vooral bewegen rond een grote sterke spits.

   

  Als er iets met Wesley gebeurt, dan hebben ze een groot probleem. Club heeft iemand nodig die met hem de concurrentie kan aangaan en die hem kan vervangen als hij uitvalt.

  Heeft Wesley een doublure nodig?

  "Jongeren zijn kapitaal voor een club"

  Met Ngonge, Fadiga, Openda en Vlietinck heeft Leko ook voor de jeugd gekozen. Dat is vaak een manco geweest bij Club in het recente verleden. Jonge spelers moesten weggaan als ze wilden spelen. 

   

  Club investeert in de jeugd en dat moet ook, want ook de andere clubs doen dat. En Verhaeghe en Mannaert beseffen heel goed dat ze dat moeten doen, want jongeren zijn kapitaal voor een club. Daar kun je winst op maken of daar kun je een jaar mee goedmaken.

   

  Dat is een bewuste strategie en zeker in de reguliere competitie kun je je veel veroorloven. Het zal voor die jongeren veel moeilijker zijn om in de play-offs te voetballen. Als ze dan spelen, dan zijn ze echt goed en zijn ze beter dan de ervaren gasten.

  3) Welke spelers zullen andere oorden opzoeken?

  "Heeft Vanaken de ambitie om hogerop te gaan?"

  De statistieken van Vanaken zijn bepaald indrukwekkend: 10 goals in alle competities en 14 assists. Daar wek je als middenvelder de interesse van de buitenlandse clubs mee.

   

  Maar ik hoor Vanaken nooit zeggen dat hij hogerop wil. Ik denk dat hij die ambitie misschien iets te weinig heeft en dat is een minpuntje. Hij kan die stap aan, want bij de Duivels valt hij bijvoorbeeld niet uit de toon. Ik zeg niet dat hij naar Real of Arsenal moet, maar Vanaken kan een stap hoger, naar een subtopper in Frankrijk of Duitsland. 

   

  Maar heeft hij die ambitie? Misschien schat hij zichzelf goed in en wil hij wel een hele carrière bij Club spelen? Misschien verkiest hij die optie boven een nieuwe club waar je weer vanaf nul moet knokken, weliswaar voor een rianter loon?

   

  Het is moeilijk inschatten wat Club bij een sterk bod zal doen. De macht van de speler is tegenwoordig veel groter, al weet ik niet wat er in het contract van Vanaken staat.

   

  Maar als hij het een aantrekkelijke club vindt en als het bod goed is, dan vrees ik dat ze hem zullen moeten laten gaan. Als een speler zoals Dendoncker bij Anderlecht mentaal weg is, dan is het niet zinvol om hem te dwingen om te blijven. Ik kan niet in het hoofd van Vanaken kijken, maar als je interpreteert wat je wel of niet hoort, dan lijkt hij mij niet te springen om weg te gaan in Brugge.

  Vanaken deelde visitekaartjes uit in de Champions League.

  "Blessure Danjuma was misschien geluk bij een ongeluk"

  Naast Vanaken staat ook Danjuma in de schijnwerpers, al is die blessure voor Club misschien geluk bij een ongeluk geweest. Mocht hij datzelfde niveau zonder onderbreking aangehouden hebben, dan was er wellicht een probleem geweest om hem te houden.

   

  Als Wesley de kans krijgt, dan denk ik dat hij weg is. Maar ik denk dat zijn cijfers niet goed genoeg zijn om echt de interesse te wekken van een grote competitie.

   

  10 goals en 6 assists in 27 matchen, dat is als diepe spits wat te weinig om echt indruk te maken, ook al presteerde hij prima in Europa. Wesley heeft wel de troef van de jeugd op z'n 22e.

  4) Met deze kern kan Club Brugge...

  "Ik denk dat Leko zijn hoofd moet leegmaken"

  Racing Genk is met voorsprong beter dan de rest, stukken beter zelfs. Maar Club heeft natuurlijk de kern om mee te doen voor de titel. Ik hoor dat Trossard bij Genk nog altijd niet helemaal fit is en dan heeft Genk het moeilijk om hem te vervangen. Bij Club is de kern breder op dat gebied en dat kan bepalend zijn.

   

  Bij Club hangt ook veel af of Leko de trein in de competitie weer volledig op de rails krijgt. Waarom lukt het daar niet zo goed meer? Ik denk dat hij zijn hoofd moet leegmaken en dan is het de vraag of hij er weer de machine van maakt die het vorig seizoen was.

  Eddy Demarez