• home
 • video
 • pas verschenen

  D'hoore geeft pistetraining aan Special Olympics-renners: "Komt goed"

  " "

  Voor veel renners van Special Olympics Belgium was het een eerste kennismaking met de piste.

  Jolien D'hoore, het boegbeeld van het Belgische vrouwenwielrennen, heeft gisteren in Gent training gegeven aan enkele wielrenners van Special Olympics Belgium. Die bereiden zich voor op de Wereldzomerspelen in Abu Dhabi. Sporza was erbij.

  Het was geen alledaagse opdracht voor D'hoore, want de piste in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx in de Blaarmeersen is weinig tot onbekend terrein voor de Special Olympics-renners.

   

  Maar het zijn goeie leerlingen, stelde D'hoore vast. "Het is gewoon moeilijk om het niveau in te schatten: wie kan tot waar al rijden, hoe snel kunnen ze rijden? Maar dat viel heel goed mee. Ze waren niet bang en durfden snel hoog gaan in de bochten."

   

  De eerste stapjes waren nochtans heel voorzichtig, maar er is een manier om de angst te overwinnen. "Ik was dikwijls bang op de piste, vooral toen ik traag reed. Hoe sneller ik rijd, hoe minder bang ik ben", zegt renster Evy Ploegaerts.

   

  Wat haar ook wat parten speelde, was de fiets met vaste pion. "Die ben ik niet gewoon. Je kunt er niet mee achteruit trappen en niet remmen. Dat is nieuw voor mij. Ik heb me echt wel moeten aanpassen. Maar het ging goed."

  D'hoore: "Ze gaan met veel vertrouwen en zin naar Abu Dhabi"

  Na een paar rondjes is iedereen geacclimatiseerd. Ze houden allemaal duchtig rekening met de tips van D'hoore. "Ik moest gewoon Jolien volgen en dat ging perfect", zegt renner Stefaan Pyck.

   

  Onze bronzenmedaillewinnares van Rio 2016 is ervan overtuigd dat de Belgische selectie in maart zal scoren op de Wereldspelen. "Het was een goeie training. Ik denk dat ze allemaal heel veel vertrouwen en heel veel zin hebben om naar Abu Dhabi te gaan. Ik zie het goed komen."

   

  Het laatste woord is voor Ploegaerts: "Ze zeggen altijd dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Maar ik win toch ook graag. Ik hoop op een podiumplaats."