• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van woestijnsafari tot kamergenoot van Rui Costa: zo verloopt voorbereiding van toptalent Philipsen

  Philipsen op Burj Khalifa, met ploegmaat Oliveira.

  Philipsen (rechts) ging op teambuiding naar Burj Khalifa.

  Met Jasper Philipsen is er volgend seizoen een toptalent voor de kasseikoersen te bewonderen in het WorldTour-peloton. "Mijn ploeg UAE weet dat ik supergemotiveerd ben voor de voorjaarskoersen in Vlaanderen", zegt Philipsen in een gesprek met Sporza.

  Wie is Jasper Philipsen?

  • 02/03/1998
  • Uit Ham (Limburg)
  • Kasseiman/sprinter
  • Droomwedstrijd: Ronde van Vlaanderen
  • Draagt vanaf 2019 het shirt van UAE Team Emirates
  • Opvallendste resultaten bij de jeugd:  1e in de E3 Harelbeke voor junioren, 1e in Parijs-Tours voor beloften, 2e in de Ronde van Vlaanderen voor beloften, 4e in Parijs-Roubaix voor beloften, 2 sprintzeges in de Baby Giro
  • Eindigde in 2018 al 3e in de Driedaagse Brugge-De Panne, na Viviani en Ackermann

  Philipsen: "Waarom UAE? Wetenschappelijke en professionele aanpak"

  Quick-Step, Lotto-Soudal, Sunweb, de nieuwe ploeg van Greg Van Avermaet... De topteams stonden in een rij voor de talentvolle Jasper Philipsen. 

   

  Maar uiteindelijk koos de 20-jarige kasseivreter voor een avontuur bij UAE Team Emirates. "Omdat ze focussen op jonge renners", zegt Philipsen. "En de ploeg zal wetenschappelijk en professioneel te werk gaan."

   

  "UAE Team Emirates heeft trainers, dokters en inspanningsfysiologen uit universiteiten van Kaapstad en Colorado aangenomen. Om ons zo goed mogelijk te begeleiden. Het project zal natuurlijk moeten groeien, maar het spreekt me enorm aan."

  "Teambuilding op Burj Khalifa en in woestijn van Abu Dhabi"

  UAE Team Emirates is een Arabisch team, maar voor Philipsen voelt het vooral aan als een internationale ploeg. "De ploeg is een voortzetting van het oude Lampre", zegt onze landgenoot. 

   

  "De sponsor komt wel uit de Emiraten en met Yousif Mirza rijdt er ook 1  renner uit de Verenigde Arabische Emiratens in ons team."

   

  "Eind oktober deden we trouwens een woestijnsafari in Abu Dhabi en beklommen we Burj Khalifa (828 meter hoog). Een soort van teambuilding om elkaar beter te leren kennen."

  "Voelde me vermoeid na 10 dagen stage"

  De voorbije 10 dagen werkte Philipsen zijn eerste wielerstage af met de ploeg. In Spanje reed hij in het gezelschap van onder meer Kristoff, Aru, Daniel Martin, Costa en Gaviria (overgekomen van Quick-Step).

   

  "Het was vooral op het einde van het trainingskamp dat ik voelde hoe hoog hun niveau is", zegt Philipsen. "Na 10 dagen trainen oogden ze nog heel fris, terwijl ik me wat vermoeid voelde. Maar dat is normaal, ik ben nog maar 20."

   

  Philipsen deelde op stage de kamer met oud-wereldkampioen Rui Costa. "Hij is een rustig persoon, we hebben niet zoveel gesproken met elkaar. De ploeg hamert er wel op dat Engels de voertaal is binnen het team. Maar er wordt ook geregeld een mondje Italiaans gesproken."

  "Mooi programma: van de Omloop tot Parijs-Roubaix"

  Dat de ploegleiding gelooft in Philipsen, blijkt uit zijn programma. "In het voorjaar rijd ik alle Vlaamse klassiekers, van de Omloop Het Nieuwsblad tot Parijs-Roubaix", zegt Philipsen.

   

  "Ik ben de enige Belg binnen de ploeg en ze weten dat ik een van de meest gemotiveerde renners ben voor de kasseiklassiekers."

   

  "Verwachtingen zijn er nog niet voor mij. Kristoff en Gaviria zullen de vooruitgeschoven mannen zijn in het voorjaar. Ik moet vooral ervaring opdoen in die wedstrijden."

  VIDEO: Met dit shirt zal Philipsen volgend seizoen rondrijden