Frank Raes over Frank Arnesen: "Een hele goeie zet van Anderlecht"

  Voetbalcommentator Frank Raes.

  De 62-jarige Frank Arnesen wordt de nieuwe technisch directeur van Anderlecht. Wie is de Deen? Voetbalcommentator Frank Raes kent Arnesen nog uit zijn periode als speler bij Anderlecht. "Hij was een speler met het DNA van Anderlecht. Nu zal hij mee die visie uitstippelen bij paars-wit." 

  "Als speler was Arnesen echt een wereldtopper"

  Frank Raes heeft nog herinneringen aan Arnesen als speler. "Hij is bekend geworden toen hij als speler bij Ajax kwam halverwege de jaren 70. Hij was toen echt een supertalent. Dat wordt een beetje vergeten, maar hij was echt een wereldtopper."

   

  "Hij was technisch, snel, zag het goed en was een leidersfiguur. Hij had bovendien een enorme versnelling. Je kan hem een beetje vergelijken met Eden Hazard, al was Arnesen wel meer een middenvelder."

   

  "Hij werd een paar keer kampioen bij Ajax en dan is hij naar Valencia gegaan. Daar heeft hij een heel zware knieblessure opgelopen.  Brute pech. Hij moest heel lang revalideren en heeft nooit meer datzelfde niveau gehaald. Uit armoede is hij dan eigenlijk bij Anderlecht gekomen na veel blessures."

   

  "Pas op, daar liet hij ook wel nog wat dingen zien. Hij was een speler met het DNA van Anderlecht, waar nu zo veel over gesproken wordt. Hij heeft daar 2 seizoenen gespeeld en is dan naar PSV gegaan. Maar de grote Arnesen was die van bij Ajax. Hij had een carrière kunnen hebben zoals die van Hazard, maar de wereldklasse was er na zijn blessure een beetje  af."

  "Verbaal is hij heel sterk en hij spreekt vlekkeloos Nederlands"

  Waarom is hij ideaal voor Anderlecht? "Hij heeft een Anderlecht-verleden. Hij woonde er ook in de buurt. Ik ben nog bij hem thuis geweest om een reportage te maken voor de radio toen zijn contract niet verlengd werd. Paul Van Himst had hem gebeld om dat te zeggen. Hij vond dat erg, maar kon het ook wel plaatsen. Hij kon er zelfs om lachen."

   

  "Verbaal is Arnesen dan ook een heel sterke mens. Hij is grappig en een vlotte prater. Hij spreekt vlekkeloos Nederlands, toen en  nu ongetwijfeld ook nog. Het is ook een heel aangename mens, vriendelijk, sociaal, grappig, ... "

   

  "Na zijn carrière is hij ook even commentator geweest op tv. Ik weet nog dat ik naast hem stond toen Maradona zijn beroemde opwarming deed op de middenstip in München. Maar hij is na zijn carrière bijna meteen assistent geworden bij PSV."

   

  "Daarna heeft hij bij Tottenham, Chelsea, Hamburg, ... gewerkt. Zijn naam is zo bekend geworden in heel de wereld. Hij zat nu weer bij PSV en daar zijn ze toch wel geschrokken dat hij vertrokken is. Anderlecht zal overtuigende argumenten gehad hebben, waaronder veel geld."

  "De nieuwe trainer zou wel eens een buitenlander kunnen worden"

  "Wat zal hij doen bij Anderlecht? Als technisch directeur is hij toch een beetje de opvolger van Luc Devroe. Hij wordt de man die zegt wie er moet gekocht worden, maar hij zal ook mee de visie van de club uitstippelen. De voetbalvisie ook."

   

  "Nu is het allemaal wat chaotisch bij Anderlecht na die overgang. "We gaan voor dat soort voetbal, we trekken dat soort coach aan, ...", dat zal hij allemaal mee beslissen. Ik denk echt wel dat hij dat kan. Hij heeft de nodige adelbrieven als speler, als kenner, als talentscout. Hij heeft ook een dik telefoonboekje met veel contacten."

   

  "Ik denk dat het een zeer goeie zaak is voor Anderlecht. Ik vind dat een heel goede zet. Een nieuwe trainer wordt zijn eerste werk. De nieuwe coach zou wel eens een buitenlander kunnen zijn. Ik kan niet voorspellen wie of wat, maar hij zal de Nederlanders die genoemd worden, wel goed kennen."

  Hij heeft de nodige adelbrieven als speler, als kenner, als talentscout. Hij heeft ook een dik telefoonboekje met veel contacten.

  Frank Raes