Demarez: "Topclubs bezondigen zich in de beker telkens weer aan dezelfde fout"

  Eddy Demarez.

  Eddy Demarez was gisteren commentator bij KVM-KVK.

  Eén ding is zeker: KV Mechelen (1B), Union (1B), AA Gent of KV Oostende wint de beker. Sporza-commentator Eddy Demarez verklaart waarom nagenoeg alle topclubs de eindfase van de Croky Cup weer niet gehaald hebben.

  "Je kunt niet zomaar 11 goeie spelers opstellen en verwachten dat het goedkomt"

  Veel topclubs maken in hun eerste bekermatch steeds weer dezelfde keuze: ze laten veel jongens spelen die in de competitie of in Europa niet veel aan de bak komen. Jongeren en oudere spelers op een zijspoor kunnen zich tonen. Soms spartelen ze zich erdoor, soms mislukt het. 

   

  Dit jaar hebben veel clubs op hetzelfde moment de pech gehad dat het niet gelukt is. Club verloor in Deinze, Anderlecht werd gewipt tegen Union. Met dat verschil dat Union op de rand van 1A zit en Deinze een amateurclub is. Dat maakt het verhaal van Club erger. Anderzijds: Anderlecht speelde thuis en dan is het ook een grote blamage.

   

  Maar Club heeft in Deinze 7 à 8 spelers opgesteld die bankzitter waren of soms zelfs niet. Ik vind dat Leko een fout gemaakt heeft door daar te veel jongens op het veld te zetten die genoeg individuele kwaliteiten hebben, maar die nooit samen een officiële wedstrijd gespeeld hadden.

   

  Ze wisten niet wat een ploegmaat zou doen als ze zelf A deden. Er waren geen automatismen. Je kunt niet zomaar 11 goeie spelers opstellen en verwachten dat het goedkomt, ook al speel je twee reeksen hoger dan je tegenstander.

  Bekijk het verslag van Deinze-Club Brugge

  "Na Deinze zou je gezegd hebben: Amrabat, vertrek maar"

  Kijk naar Sofyan Amrabat. Hij wordt de laatste weken de hemel ingeprezen, maar in Deinze was hij dramatisch. Dat heeft hem maanden gekost om terug te komen. Het is voor zo'n speler ook een beetje erg dat hij zich in zo'n match moet bewijzen. Begin er maar aan, hé. Want na die match zou je over Amrabat gezegd hebben: vertrek maar.

  "Topclubs bezondigen zich telkens weer aan dezelfde fout"

  Het is natuurlijk de charme van de beker dat dit scenario kan, alleen is het dit jaar opvallend veel gebeurd. Twee clubs uit de tweede klasse in de halve finales, dat gebeurt één keer in een halve eeuw.

   

  De topclubs bezondigen zich telkens weer aan dezelfde fout. De beker is belangrijk, want het is de kortste weg naar Europa. Maar ze beginnen altijd aan het toernooi met een gelegenheidsploeg in de overtuiging dat het wel goedkomt. Genk is een uitzondering, want met al die matchen is roteren een must.

   

  Maar dan is er bij de clubs misschien ook discrepantie tussen hoe het bestuur en de coach naar de beker kijken en hoe spelers dat doen. Spelers willen in de competitie en in Europa in de ploeg staan. Als je in de beker speelt, dan wil dat eigenlijk zeggen dat je op een zijspoor zit.

   

  Mentaal is dat zo bij de spelers van topclubs. Dat wordt ook gesterkt door het gegeven dat de tribunes vrijwel leeg zijn. "Of ik nu goed of slecht speel, ik zal er niets mee winnen", is het gevoel bij die spelers. 

  Bekijk het verslag van Anderlecht-Union

  "Bij KV Mechelen schatten ze de beker wel naar waarde"

  1B heeft twee clubs in de halve finales, maar KV Mechelen moet je eigenlijk niet meetellen. Dat is qua potentie en spelerskern eigenlijk een 1A-club, die in eerste klasse ook niet uit de top 10 zou vallen. Ze zijn beter dan Lokeren, Waasland-Beveren of Moeskroen.

   

  Ik heb de indruk dat die ploeg eigenlijk nu al klaar is om in 1A mee te doen. Trainer Wouter Vrancken heeft daar een ploeg van gemaakt. Dat zit goed ineen. De spelers halen hun beste niveau. Joachim Van Damme is een andere voetballer geworden, Rob Schoofs bloeit weer open en Igor De Camargo speelt op z'n 35e als een jong veulen. Dat is de verdienste van de trainer.

   

  Vrancken is goed op weg om een succescoach te worden. Het is nog vroeg, maar het is wel straf. In 20 matchen heeft hij 1 keer verloren.

   

  Ik sluit overigens niet uit dat KVM de beker wint. Tegen Union is het in de halve finales 70-30. Als ze de finale tegen KVO spelen, dan sluit ik niet uit dat ze winnen. Tegen Gent geef ik hen 30 procent kans. KV Mechelen is een club waar ze de beker naar waarde schatten, ook al zeggen ze dat de competitie belangrijker is. Terecht ook, want ze moeten terug naar 1A.

  Eddy Demarez