• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Schalke neemt afscheid van mijnentijdperk in Ruhrgebied met knappe tifo

  Schalke 04 nam in de wedstrijd tegen Leverkusen afscheid van de laatste mijn in het Ruhrgebied.

  Schalke 04 nam in de wedstrijd tegen Leverkusen afscheid van de laatste mijn in het Ruhrgebied.

  Na 200 jaar steenkoolontginning sluit de allerlaatste mijn in het Ruhrgebied morgen haar poorten. De praktijk zoog niet alleen heel wat immigranten naar Duitsland, maar viel ook samen met het ontstaan en de opmars van 'Volksclubs' Schalke 04 en Borussia Dortmund.

  Mijnenhistorie in het Ruhrgebied

  Het Ruhrgebied, een geïndustrialiseerde regio in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, was lange tijd een site waar mijnen en fabrieken als paddenstoelen uit de grond rezen.

   

  Vooral de koolmijn- en staalindustrie bloeide (exponentieel sinds de Industriële Revolutie) en bood bovendien heel wat werkgelegenheid. De gestrande arbeiders, veelal Westfalers, maar ook veel Poolse en Pruisische immigranten, vestigden zich in ongestructureerde wijken rond de mijnen.

   

  Uit die volkswijken ontstonden later de twee grootste voetbalclubs uit de geschiedenis van het Ruhrgebied, Schalke 04 (1904) en Borussia Dortmund (1909).

   

  Vooral bij Schalke is de connectie met de mijnen het duidelijkst. Zo gaan de Schalke-spelers tot op heden als 'die Knapen', of 'de Mijnwerkers' door het leven, en sinds 2014 ziet de spelerstunnel van de Veltins-Arena (het stadion van Schalke 04) er ook als de binnenkant van een mijn uit.

  De spelerstunnel van Schalke, net voor Duitsland - Nederland vorige maand

  Houweel aan de haak

  Het feit dat de laatste mijnwerkers in Westfalen hun houweel morgen aan de haak zullen hangen, liet Schalke 04 dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan. De club nodigde 2000 mijnwerkers uit om de wedstrijd tegen Leverkusen bij te wonen.

   

  Daar bracht de club een eresaluut aan twee eeuwen steenkoolontginning, door op de middenstip, met behulp van een met steenkolen gevulde vuurkorf, een voetbal te verbranden.

  Een afgevaardigde van het mijnenreddingsteam kijkt goedkeurend toe op de eresaluut.

  Een afgevaardigde van het mijnenreddingsteam kijkt goedkeurend toe op de eresaluut.

  Dortmund pas laatste decennia oppermachtig in Ruhrderby

  Het Ruhrgebied werd geografisch opgedeeld in Mijndistricten, wat natuurlijk heel wat rivaliteit met zich mee bracht. Die concurrentiestrijd manifesteerde zich vooral tijdens sportwedstrijden, en kwam tot zijn hoogtepunt in de matchen tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund.

   

  In een ver pre-Bundesliga-tijdperk was Schalke lange tijd de onverslaanbare kampioen in het Ruhrgebied, pas na WOII kwam Dortmund voorzichtig op de deur kloppen.

   

  In de jaren 60 haalde BVB zijn grote rivaal helemaal bij en ontpopte het zich ook als een Duitse topclub. Sinds het ontstaan van de Bundesliga, in 1963,  stonden beide clubs al 93 keer tegenover elkaar, Dortmund won 33 matchen, Schalke 31. De Ruhrderby eindigde ook 29 keer op een gelijkspel.

  Ook oud-bondscoach van België Marc Wilmots speelde vroeger de Ruhrderby met Schalke.

  Ook oud-bondscoach van België Marc Wilmots speelde vroeger de Ruhrderby met Schalke.

  Ruhrderby: Spektakelwedstrijd in 2017, Rode Duivel in 2018

  De Ruhrderby, ofwel de Kohlenpottderby, staat in Duitsland ook wel bekend als 'Moeder aller derby's', en is meestal een garantie voor spanning en spektakel. De recentste wedstrijd tussen Dortmund en Schalke die hoge ogen gooide, dateert nog maar van 2017.

   

  Toen maakte BVB een droomstart in het eigen Westfalenstadion en stond het na 25 minuten 4-0 voor. In het laatste, sensationele, halfuur draaide Schalke de rollen om. Het scoorde zelf nog vier keer, en de gelijkmaker van Naldo viel pas in de vierennegentigste minuut.

   

  Tijdens de laatste Ruhrderby, op acht december 2018, stond er met Axel Witsel zowaar weer een Rode Duivel tussen de lijnen.  In die match trok Dortmund wél aan het langste eind, want het won met 1-2 bij Schalke.

  VIDEO: Borussia Dortmund - Schalke 04 eindigde in 2017 op 4-4

  VIDEO: Witsel wint eerste Ruhrderby met 1-2