De 10 van 2018 - "Ook de Indiërs feesten mee met de Red Lions"

  De Red Lions poseren met de wereldbeker.

  Nog tot en met oudjaar blikken de Sporza-commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2018. De wereldtitel van de hockeymannen ligt nog vers in het geheugen. En daar gingen zenuwslopende shoot-outs aan vooraf.

  De 10 van 2018: Red Lions kronen zich tot wereldkampioen hockey

  "De Belgische vreugde werd omgezet in ongeloof"

  Het WK hockey in India draaide uit op een finale tussen de Lage Landen. Na een heel gesloten wedstrijd moesten shoot-outs over goud of zilver beslissen.

   

  Eddy Demarez was erbij. "De Red Lions stonden 2-0 achter, maar wonnen uiteindelijk wel met 3-2. Dat dachten we, want de Nederlanders hadden een voetfout van Arthur De Sloover gezien. Terecht", doet hij zijn verhaal.

   

  "De Belgische vreugde werd meteen omgezet in ongeloof", pikt Dirk Gerlo in. "Ik zie Florent Van Aubel minzaam lachen. Hij had blijkbaar een geheim. Hij denkt op zo'n moment aan zijn vrienden, zijn familie en de ploeg."

   

  Demarez: "Van Aubel bleef rustig en scoorde gewoon nog een keer. En doelman Vanasch stopte Hertzberger, de beste Nederlander, af. Toen ging het dak eraf."

   

  Dirk Gerlo: "Het meest emotionele moment vond ik toen de spelers rond Simon Gougnard gingen staan. De international had net zijn vader verloren. Dat vond ik misschien wel een van de meest beklijvende momenten van die finale."

  Het meest emotionele moment vond ik toen de spelers rond Simon Gougnard gingen staan. De international had net zijn vader verloren.

  Dirk Gerlo

  "De Indiërs houden van de Red Lions"

  "Ook de Indiërs feestten mee", gaat Eddy Demarez voort. "Zij houden van de Belgische hockeystijl. De Red Lions spelen aanvallend en met heel veel overgave."

   

  "Indiërs zien graag avontuurlijk hockey. De Belgen koppelenn organisatie aan een enorme aanvalsdrang. Er is geen enkele ploeg die zo vaak in de cirkel verschijnt."

   

  Zo'n wereldtitel laat ook een journalist niet onberoerd. "Ik was blij voor de Red Lions", legt Demarez uit. "Er lopen spelers bij die al 12 jaar lang alles opgeven voor het hockey. En daar worden ze niet dik voor betaald. In het hockey krijg je een gemiddeld maandloon. Van sterallures is totaal geen sprake."


  "We moesten in het hotel zijn voor Sportweekend. Dan is er geen ontkomen aan. De Red Lions delen graag en ik moest er absoluut een mee drinken."

  Eddy Demarez: "Ik moest er absoluut een meedrinken."

  VIDEO: Ruim verslag van de WK-hockeyfinale:

  De 10 Sporza-momenten van 2018:

  Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2018.

  Jaaroverzichten van Sporza

  Wilt u nog wel meer van dat lekkers terugzien? Ook dit jaar maakten wij - naar goeie gewoonte - mooie sportieve jaaroverzichten. We hebben er eentje over "Blinkende Belgen" en eentje over "Bronzen Belgen".

  • 2/1 om 20u35: Bronzen Belgen

  Herbekijk "Blinkende Belgen", deel 1 van het sportjaaroverzicht