De 10 van 2018 - "Het ultieme moment voor een doelman"

  Thibaut Courtois zweeft de bal van Neymar over zijn doel.

  Nog tot en met oudjaar blikken de Sporza-commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2018. Thibaut Courtois pakte op het WK uit met een prachtige en cruciale redding tegen Brazilië. "Een van de belangrijkste saves in de geschiedenis van het Belgische voetbal", vindt Peter Vandenbempt.

  De 10 van 2018: De save van Courtois tegen Brazilië

  "Als Courtois die bal niet redt, verliest België"

  Thibaut Courtois keepte vorige zomer op de Wereldbeker in Rusland op hoog niveau. Lettelijk zelfs. Met een flukse sprong zweefde hij in de 94e minuut de listige bal van Neymar uit zijn doel. België had de artiesten van Brazilië geklopt met 2-1 en mocht naar de halve finales.

   

  "In de tweede helft was het pompen of verzuipen voor de Rode Duivels. We zaten af te tellen tot het laatste fluitsignaal", getuigt Peter Vandenbempt. "En dan kwam in de slotfase die save van Courtois. Daarin liet hij al zijn kwaliteiten zien: zijn lengte, zijn soepelheid en zijn snelle reflexen. Dat was voor mij, als ex-doelman, het ultieme moment."

   

  "Er zijn in de geschiedenis van het voetbal straffere saves geweest, maar als je het moment mee in rekening brengt, dan is het toch samen met een aantal saves van Pfaff tegen de Russen in 1986 een van de belangrijkste reddingen van het Belgische voetbal."

   

  "De overwinning tegen Brazilië is wat mij betreft de strafste prestatie ooit in de geschiedenis van het Belgische voetbal. En dan ben ik me bewust van wat alle generaties hebben gepresteerd, zoals een finale van het EK in 1980 en de halve finales in Mexico '86. Brazilië was klaar om de wereldtitel binnen te halen. Ik vind het fenomenaal als je die ploeg kan verslaan."

   

  En als Courtois de bal van Neymar niet pakt? "Dan ben ik 100 procent zeker dat België die match nog verliest", antwoordt Vandenbempt.

  Onze commentator Peter Vandenbempt heeft zelf ooit nog onder de lat gestaan.

  "En dat op een groot moment"

  "Ik vond het een fantastische match met een fantastische Courtois", doet Frank Raes zijn verhaal. "Maar dat schot van Neymar moet hij gewoon redden, anders is hij Thibaut Courtois niet."

   

  Vooral de timing en het toneel geven de actie van Courtois extra cachet. "Zulke wereldsaves zie je Courtois ook in clubverband doen, maar je moet het ook op de grote momenten doen. En dat deed hij."

   

  "En als je Brazilië klopt, blijft dat bij. Begin jaren 60 is dat ook eens gelukt dankzij een hattrick van Jacky Stockman. Brazilië kloppen is net alsof je een abonnement voor de hemel hebt gekregen", weet Raes.

  Frank Raes zat op de eerste rij in Rusland.

  "Het werd steeds stiller in Frankrijk"

  "Ik heb die save gezien op een terras in Bretagne", vertelt onze Tour-commentator Michel Wuyts. "Vooraf waren de Fransen schijnbaar ongeïnteresseerd. En als ze toch iemand moesten kiezen, gingen ze voor de kunstenaars van Brazilië."

   

  "Maar het werd steeds stiller, behalve aan die ene tafel die steeds nerveuzer en luidruchtiger werd. We smeekten om de wedstrijd af te fluiten en toen was er die redding van. De opluchting stroomde van ons lichaam, we kenden een globaal gevoel van decompressie."

   

  "Het was wellicht geen toeval dat er Belgisch bier werd geschonken. Tot heil van onze landgenoten hebben we iets strafs gedronken: een Karmeliet", herinnert Wuyts zich.

  Michel Wuyts: "Het was wellicht geen toeval dat er Belgisch bier werd geschonken."

  De 10 Sporza-momenten van 2018:

  1.    
  2.    
  3.    
  4.    
  5.    
  6.    
  7.    
  8. De save van Courtois tegen Brazilië  
  9. Tiesj Benoot schittert op de witte wegen  
  10. Tornados Europees kampioen dankzij sterke Sacoor  

  Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2018.

  Kijk op 26/12 en 2/1 naar de jaaroverzichten van Sporza

  Wilt u nog wel meer van dat lekkers terugzien? Ook dit jaar maakten wij - naar goeie gewoonte - mooie sportieve jaaroverzichten. We hebben er eentje over "Blinkende Belgen" en eentje over "Bronzen Belgen". Programmeer alvast uw digibox.

  • 26/12 om 20u30: Blinkende Belgen
  • 2/1 om 20u35: Bronzen Belgen