• home
 • video
 • pas verschenen

  Cubaanse baseballers niet meer met speedboot naar VS smokkelen

  Yasiel Puig, sterspeler van Los Angeles Dodgers, werd door een Mexicaanse drugsbende naar de VS gehaald.

  De Major League Baseball heeft een historisch akkoord bereikt met de Cubaanse baseballfederatie. Cubaanse spelers zijn niet langer "deserteurs" als ze tekenen bij een Amerikaanse ploeg en hoeven dan ook niet meer met speedboten van het eiland gesmokkeld te worden.

  Na drie jaar onderhandelen hebben de Major League Baseball (MLB) en de Cubaanse federatie eindelijk een akkoord getekend. MLB-teams zullen vanaf nu een vergoeding betalen om een Cubaan naar de VS te halen.

   

  Cubaanse spelers, die ouder dan 25 zijn en zes jaar in hun geboorteland hebben gespeeld, mogen als "free agent" een contract tekenen in de MLB. Voor jongere spelers is toestemming nodig van Cuba en moet een hogere vergoeding worden betaald.

   

  In het verleden moesten Cubaanse spelers "deserteren" om in de MLB aan de slag te kunnen. Ze hadden daarbij geen andere optie dan hun lot in handen te leggen van smokkelaars. Sinds 2014 zijn al 350 Cubaanse baseballers overgelopen. 

   

  Onder anderen Yasiel Puig, sterspeler van de Los Angeles Dodgers, werd met een speedboot naar de VS gehaald. De smokkelaars waren verbonden met een Mexicaanse drugsbende. "Ik ben blij dat mijn landgenoten niet langer zo'n tocht moeten ondernemen", zei Puig.

  Tweets: