• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Man.United bevestigt: "Solskjaer tot het einde van het seizoen hoofdcoach"

  Ole Gunnar Solskjaer speelde 11 seizoenen voor Manchester United.

  Wat al even in de lucht hing, is nu ook officeel bevestigd: Ole Gunnar Solskjaer neemt tot het einde van het seizoen de sportieve leiding bij Manchester United op zich. De 45-jarige Noor speelde 11 jaar voor de club.

  Mike Phelan keert terug als assistent

  Solskjaer volgt bij Manchester United de ontslagen José Mourinho op. De Portugees werd na 2,5 jaar bedankt voor bewezen diensten. De 3-1-nederlaag tegen aartsrivaal Liverpool werd hem fataal.

   

  Ex-speler Solskjaer verlaat Molde FK, een eersteklasser in eigen land, en tekende bij United een contract tot het einde van het seizoen.

   

  "Solskjaer neemt met onmiddellijke ingang de sportieve leiding van het eerste team op zich", laat de club weten in een korte mededeling. "Hij blijft hoofdtrainer tot het einde van het seizoen. Ondertussen gaat de club zorgvuldig op zoek naar een nieuwe fulltime manager." 

   

  Solskjaer krijgt met Mike Phelan een ervaren assistent-coach. De Engelsman was jarenlang de rechterhand van Sir Alex Ferguson bij United. Michael Carrick en Kieran McKenna, leden van de staf van Mourinho, behouden hun plaats op de bank.

  "Manchester United zit in mijn hart"

  In een eerste reactie laat Solskjaer weten dat hij erg veel zin heeft in zijn nieuwe uitdaging. "Manchester United zit in mijn hart, het is fantastisch om in deze functie terug te keren", zegt hij. "Ik kijk er echt naar uit om met deze zeer getalenteerde spelersgroep te werken."

   

  Ook clubdirecteur Ed Woodward is tevreden. "Ole is een clublegende met veel ervaring op en naast het veld. Door zijn verleden bij Manchester United ademt hij de clubcultuur uit. Iedereen op de club is heel blij dat hij en Mike Phelan terug zijn."

   

  "We zijn vol vertrouwen dat zij de spelers en fans zullen verenigen bij het ingaan van de tweede seizoenshelft."

  Iedereen op de club is heel blij dat Ole Gunnar Solskjaer en Mike Phelan terug zijn bij Manchester United.

  Clubdirecteur Ed Woodward

  Champions League-held van 1999

  Solskjaer, een aanvaller, speelde van 1996 tot 2007 voor Manchester United. In 366 wedstrijden voor de club vond hij 126 keer de weg naar doel. Hij maakte in de Champions League-finale van 1999 het beslissende doelpunt tegen Bayern München.

   

  In 2008 hing Solskjaer zijn voetbalschoenen aan de haak om de leiding van de reserven van United over te nemen. In 2011 tekende hij een contract bij Molde FK. Met de club uit zijn vaderland pakte hij 2x de Noorse titel. In 2014 probeerde hij het bij Cardiff City in de Premier League, maar dat avontuur werd geen succes, waarna hij opnieuw bij Molde aan de slag ging.

  De mededeling op Twitter: