• home
 • video
 • pas verschenen

  Sam Maes skiet naar beste resultaat in Wereldbeker: "Ik ben zelf verbaasd"

  Sam Maes

  Sam Maes begin dit jaar in actie op de Olympische Winterspelen.

  Sam Maes (20) is voor de tweede keer in zijn carrière in de top 30 geëindigd in de Wereldbeker alpineskiën. Hij werd vanmiddag 21e in de reuzenslalom van Saalbach in Oostenrijk.

  Met een 28e plaats in het Franse skioord Val d'Isère sprokkelde Sam Maes twee weken geleden zijn allereerste Wereldbekerpunten. Vandaag deed hij in Saalbach nog beter.

   

  Maes, een Belg die opgegroeid is in de Oostenrijkse bergen, werd er 21e in de 4e reuzenslalom van het seizoen. In de eerste run werd hij 27e in 1'25"35, in de tweede run was hij in 1'28"99 goed voor de 12e tijd.

   

  De winst in Saalbach was voor de 26-jarige Sloveen Zan Kranjec. Hij boekte zijn allereerste overwinning in de Wereldbeker.

  Uitslag reuzenslalom Saalbach-Hinterglemm (Oos)

  1. Zan Kranjec (Svn) - in 2'50"08

  2. Loïc Meillard (Zwi) - op 0"19

  3. Mathieu Faivre (Fra) - 0"50

  4. Stefan Luitz (Dui) - 0"58

  5. Thomas Fanara (Fra) - 0"72

  6. Marcel Hirscher (Oos) - 0"77

  7. Alexis Pinturault (Fra) - 0"83

  8. Henrik Kristoffersen (Noo) - 0"88

  9. Luca De Aliprandini (Ita) - 1"48

  10. Leif Kristian Haugen (Noo) - 1"86

   

  21. Sam Maes - 4"26

   

  In de algemene Wereldbekerstand blijft Hirscher aan de leiding met 520 punten. De Oostenrijker heeft 179 punten voorsprong op zijn landgenoot Max Franz (341 ptn). Sam Maes sprokkelde 10 punten en is nu met 13 punten terug te vinden op de 87e plaats.

  "Ik had dit zeker niet verwacht"

  "Dit was een geweldige wedstrijd voor mij", glunderde Sam Maes bij Sporza. "Ik woon op zo'n 20 kilometer van Saalbach. Er was hier een hele grote fanclub aanwezig, met veel familie en vrienden. Dat geeft extra druk, maar als je kunt presteren, dan is het nog leuker."

   

  "Het was een heel vermoeiende eerste manche. Ik heb net de tweede manche gehaald en daarin was ik heel sterk. Net voor het einde heb ik wel een grote fout gemaakt, maar ik was toch heel tevreden."

   

  Maes debuteert in stijl op het hoogste niveau, met twee keer punten in zijn eerste drie manches. "Ik had dat zeker niet verwacht. Meteen twee keer punten, dat kunnen niet veel mensen zeggen. Ik ben zelf verbaasd."

   

  "Ik focus me op de Europabeker en neem alle Wereldbekers mee om ervaring op te doen. Maar ik kan er niet vanuit gaan dat het elke keer zal gebeuren. Het seizoen is nog zo jong en ik heb al veel meer bereikt dan ik wilde. Het loopt goed."

  "Ik ga voor medaille op WK voor junioren"

  Sam Maes staat zijn mannetje tussen de toppers. "Ik ben het al een beetje gewoon. Je leert de toppers kennen en ze praten ook met jou. Het wordt meer familiair. Het kan alleen maar beter worden", stelt Maes, die dit seizoen vooral mikt op het WK voor junioren in februari. "Ik ga er voor een medaille."