De 10 van 2018 - "Aantal kroppen in de keel moeten wegslikken"

  Remco Evenepoel was een klasse apart bij de junioren op het WK.

  Nog tot en met oudjaar blikken de Sporza-commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2018. Michel Wuyts kan uiteraard niet voorbij aan Remco Evenepoel. "Ik was overweldigd", bekent onze bedreven wielercommentator.

  De 10 van 2018: Verbluffende Evenepoel op WK wielrennen

  "Patat, ik heb Merckx toch genoemd"

  Remco Evenepoel ging als torenhoog favoriet naar het WK wielrennen bij de junioren. Met wereldtitels in de tijd- én de wegrit stelde het 18-jarige toptalent ook niet teleur. Vooral op de weg was de jonge snaak indrukwekkend sterk, met een verbluffende comeback na een dosis pech.

   

  "Ik had mij voorgenomen om de naam Eddy Merckx écht niet ter sprake te brengen. Ik wilde absoluut geen vader zijn van nog eens een vergelijking", vertelt Michel Wuyts.

   

  "En dan vraagt José De Cauwer aan het einde van de uitzending: "Heb jij dit al eerder gezien?" Ik moest dan snel denken en beslissen: "Neen. Of ja. Toch wel. Toen ik een kind was. Bijna elke week. "Van wie dan", zei De Cauwer. "Ja... van Merckx." Patat. Daar lag de vergelijking."

   

  "Achteraf werd ook Eddy Merckx om een reactie gevraagd. Merckx bekende dat ook hij overweldigd was, maar voegde er wel fijntjes aan toe dat hij op zijn 20e al Milaan-Sanremo won. Daar maakte hij een geweldig punt", vindt Wuyts. "Op die leeftijd de Primavera winnen, is niet evident. De weg is nog o zo lang."

  Ik had mij voorgenomen om de naam Eddy Merckx écht niet ter sprake te brengen. Ik wilde absoluut geen vader zijn van nog eens een vergelijking. Maar toen vroeg José De Cauwer of ik dit al eerder gezien had.

  Michel Wuyts

  "Aantal kroppen in de keel moeten wegslikken"

  Had Michel Wuyts de prestatie van Remco Evenepoel verwacht? "Je weet dat die jongen uitzonderlijk getalenteerd is. Dat hij Europees kampioen geworden is met bijna 10 minuten voorsprong. Dat hij ongeveer alle rittenkoersen gewonnen heeft, met meerdere ritzeges. En dan wil je dat wel eens zelf zien, zelf meemaken en erover praten", bekent Wuyts.

   

  "Na die val in de wegrit keken José en ik naar elkaar en we dachten: hij rijdt zich stuk. We knikten "neen" naar elkaar. Maar langzaam moesten we meer "ja" beginnen te knikken. En dan ben je geneigd om stiltes te laten vallen, omdat je mond openvalt van verbazing. Dat gebeurt me niet vaak."

   

  "Op die slotklim ging hij dan ook nog eens versnellen en reed hij die Duitser aan flarden. Dan moet je toch eens in je wang knijpen en zeggen: "Hier zit je. Je hebt het meegemaakt." Ik was overweldigd en ik heb wel een aantal kroppen in de keel moeten wegslikken."

  Michel Wuyts: "Mijn mond is opengevallen van verbazing. En dat gebeurt niet vaak."

  VIDEO: Evenepoel wint wegrit bij de junioren

  Frank Raes: "Een fenomeen"

  Ook voetbaldier Frank Raes genoot van Remco Evenepoel. "Ik ben altijd een wielerliefhebber geweest. Ik kijk vaak naar de koers, maar wat Evenepoel deed, had ik nog nooit gezien. Hij won bovendien ook de individuele tijdrit. Een fenomeen", vindt Raes.

   

  "Evenepoel is een "manneke". Iemand om te volgen. Ik hoop dat hij het maakt. We denken allemaal dat dat zal gebeuren, maar zover is het natuurlijk nog niet. In een profpeloton heb je veel linke renners. Ze rijden nog wat sneller, de koersen zijn langer. Maar als Evenepoel het niet haalt, dan weet ik het ook niet meer. Ik ben fan."

  Merckxiaans, dat mogen we niet zeggen. Merckx is uniek en dat zal hij altijd blijven. Maar ik hoop wel dat Evenepoel het maakt. Ik ben fan.

  Frank Raes

  "Merckxiaans? Dat is altijd ongepast. Merckx reed zo bij de profs en met een voorsprong die ongezien was. Hij reed in zijn eentje 5 km/u sneller dan een peloton. Merckxiaans, dat mogen we niet zeggen. Merckx is uniek en zal dat altijd blijven."

  VIDEO: De gouden tijdrit van Evenepoel

  De 10 Sporza-momenten van 2018:

  Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2018.

  Kijk vandaag en op 2 januari naar de jaaroverzichten van Sporza

  Wilt u nog wel meer van dat lekkers terugzien? Ook dit jaar maakten wij - naar goeie gewoonte - mooie sportieve jaaroverzichten. We hebben er eentje over "Blinkende Belgen" en eentje over "Bronzen Belgen". Programmeer alvast uw digibox.

  • 26/12 om 20u30: Blinkende Belgen
  • 2/1 om 20u35: Bronzen Belgen