De 10 van 2018 - "Zag intens geluk bij Swings na zilveren plak"

  Bart Swings won een zilveren medaille op de Winterspelen.

  Nog tot en met oudjaar blikken de Sporza-commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2018. Sporza-journalist Marc Willems moet voor een van zijn mooiste momenten terug naar Pyeongchang, waar schaatser Bart Swings olympisch zilver behaalde. "Een moment van grote euforie", getuigt hij.

  De 10 van 2018: Swings verovert zilver op de Winterspelen

  "Ik hoopte maar één ding: "Blijf recht, Bart""

  De laatste Belgische medaille op de Winterspelen dateerde al van 1998 en ook in Pyeongchang leek er lange tijd geen eremetaal weggelegd voor een Belg. Tot Bart Swings in de massastart voor een delirium zorgde door naar het zilver te schaatsen.

   

  "Swings had al goed geschaatst op de andere nummers en we wisten dat de massastart zijn nummer is", vertelt Marc Willems. "Ik zag in het stadion hoe hij een tactisch perfecte wedstrijd reed. Misschien ging hij een tikkeltje te laat aan, want de Koreaan kon hij niet meer inhalen. In de laatste bocht hoopte ik maar één ding: "Overeind blijven nu". Toen dat lukte, was de medaille binnen."

   

  "Collega Stefaan Lammens en ik hebben elkaar toch even goed vastgepakt om dat zilver te vieren. Dat was een moment van grote euforie. Je beseft dat je een historisch moment meemaakt. Een Belgische medaille op de Winterspelen, dat maakt niet iedereen live mee."

   

  "Toen ik daarna Swings mocht interviewen, merkte ik zijn intense geluk. Achteraf heb ik hem nog gefeliciteerd met zijn geweldige prestatie en hem verteld dat ik ervan genoten had."

  VIDEO: Bart Swings schaatst naar olympisch zilver

  De 10 Sporza-momenten van 2018:

  Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2018.

  Kijk op 26/12 en 2/1 naar de jaaroverzichten van Sporza

  Wilt u nog wel meer van dat lekkers terugzien? Ook dit jaar maakten wij - naar goeie gewoonte - mooie sportieve jaaroverzichten. We hebben er eentje over "Blinkende Belgen" en eentje over "Bronzen Belgen". Programmeer alvast uw digibox.

  • 26/12 om 20u30: Blinkende Belgen
  • 2/1 om 20u35: Bronzen Belgen