De 10 van 2018 - "Na Sacoor wist ik al: Kevin gaat het afmaken"

  De Belgian Tornados na hun gouden race in Berlijn.

  Nog tot en met oudjaar blikken de Sporza-commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2018. Kris Meertens genoot van de triomftocht van de Belgian Tornados op het EK atletiek in Berlijn. "De bekroning van een prachtig kampioenschap."

  De 10 van 2018: Belgian Tornados Europees kampioen

  "Fantastisch hoe Sacoor zijn mannetje staat in die bocht"

  Op het EK in Berlijn gingen de mannen van de 4x400m-ploeg voor hun derde gouden plak, na de Europese titels van 2012 en 2016. De drie broers Borlée hadden in de finale het gezelschap van de piepjonge Jonathan Sacoor, die zich een maand eerder tot juniorewereldkampioen gekroond had op de 400 meter.

   

  "Dylan had dit jaar niet de superconditie, maar de tweeling staat er altijd in de estafette. Voorts was het afwachten hoe de 18-jarige Sacoor zou presteren. Wat mochten we van hem verwachten? Zou hij zenuwen hebben? Het was wel iets om naar uit te kijken", schetst Kris Meertens de omstandigheden.

  Kevin Borlée is een van de snelste estafettelopers ooit. Als hij geen 20 of 30 meter achterstand heeft, komt het goed.

  Kris Meertens

  "De wedstrijd zelf was heel spannend. Dylan begon goed, net als Jonathan. En dan kwam Sacoor, die een duel uitvocht met de Brit Hudson-Smith, de kersverse Europese kampioen op de 400 meter. Wat een verschil in carrure tussen die twee. Maar het was fantastisch om te zien hoe Sacoor standhield en zijn mannetje stond in de bocht. Echt prachtig. Een supertalent."


  "Toen Sacoor er goed doorkwam, wist ik: nu komt het goed. Kevin Borlée die maakt zoiets af. Hij is een van de snelste estafettelopers ooit. Als hij geen 20 of 30 meter achterstand heeft, komt het goed. Het was de bekroning van een prachtig kampioenschap."

  VIDEO: De gouden race van de Belgian Tornados

  "Medaille op de Spelen in Tokio is mogelijk"

  De Belgische estafetteploeg won sinds 2010 al 4 EK-medailles op de 4x400 meter: 3x goud en 1x brons. "Ze blijven het maar doen, ook in een nieuwe bezetting. Dat geeft heel veel voldoening", getuigt Kris Meertens.

   

  "De bijdrage van Sacoor was groot, dat is iemand op het niveau van de Borlées. En blijkbaar zit er op die broers toch nog niet zoveel sleet. Als iedereen fit blijft, kunnen ze in 2019 meestrijden voor een medaille op het WK. Een medaille op de Spelen van 2020 zou echt ultiem zijn."

   

  "Ik denk dat dat kan in Tokio. De Belgen maken daar echt een doel van. Die Belgian Tornados, dat is ook een echte ploeg. Andere landen hebben individueel misschien meer talent, maar er staat geen ploeg. Ik denk niet dat er veel landen als ploeg beter zijn dan België."

  De Belgian Tornados na hun triomf in Berlijn.

  De 10 Sporza-momenten van 2018:

  1.    
  2.    
  3.    
  4.    
  5.    
  6.    
  7.    
  8.    
  9.    
  10. Tornados Europees kampioen dankzij sterke Sacoor  

  Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2018.

  Kijk op 26/12 en 2/1 naar de jaaroverzichten van Sporza

  Wilt u nog wel meer van dat lekkers terugzien? Ook dit jaar maakten wij - naar goeie gewoonte - mooie sportieve jaaroverzichten. We hebben er eentje over "Blinkende Belgen" en eentje over "Bronzen Belgen". Programmeer alvast uw digibox.

  • 26/12 om 20u30: Blinkende Belgen
  • 2/1 om 20u35: Bronzen Belgen