De 10 van 2018 - "En toen kwam de beste speelster van het WK plots vrij"

  Uitzinnige vreugde bij de Belgian Cats na de buzzer beater tegen Spanje.

  Nog tot en met oudjaar blikken de Sporza-commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2018, zoals de zenuwslopende ontknoping van België-Spanje in de groepsfase van het WK basketbal. "Met die koelbloedige Emma Meesseman. Fantastisch", vindt Kris Meertens.

  De 10 van 2018: Belgian Cats winnen van Spanje

  "Die play was een volslagen verrassing voor mij"

  Op het WK basketbal in Spanje walsten de Belgische vrouwen in hun eerste wedstrijd over Puerto Rico, waarna ze onderuitgingen tegen Japan. In hun laatste poulematch hadden de Belgian Cats een zege met 8 punten of meer nodig om alsnog groepswinaar te worden.

   

  "Het was wel duidelijk dat Spanje het een beetje licht opnam", herinnert Sporza-commentator Kris Meertens zich. "De wedstrijd gleed weg van de Spanjaarden en de Cats liepen een 15-tal punten uit. Het leek goed te komen voor België. Maar Spanje bleek voor eigen volk toch nog over wat eergevoel te beschikken en kwam terug tot op 7 punten, met nog 1 seconde te spelen."

  Als de Spanjaarden één speelster niet aan de bal zouden laten komen, dan was het wel Emma Meesseman, de beste speelster van het toernooi. En plots stond ze vrij.

  Kris Meertens

  "Wat er in die ene seconde gebeurde, is eigenaardig. Als de Spanjaarden één speelster niet aan de bal zouden laten komen, dan was het wel Emma Meesseman. Dus verwachtte ik dat Kim Mestdagh zou shotten, want die zat ook uitstekend in de wedstrijd."


  "Maar dan spelen de Belgen die bewuste play. Ik kende die niet, want wij zijn niet aanwezig bij tactische gedeeltes op de training. Ik wist dus niet wat er zou gebeuren: Emma Meesseman - de beste speelster van het toernooi - komt plots vrij en werkt koelbloedig af. Totaal onverwacht, daar had ik echt niet op gerekend. Het was een volslagen verrassing. Fantastisch."

  VIDEO: De geweldige buzzer beater van Meesseman

  Inge Van Meensel: "Kippenvel"

  Inge Van Meensel was die bewuste avond op de Sporza-redactie om een journaalverslag te maken van de wedstrijd. "Die pass van Julie Allemand en dan die score van Emma Meesseman: als ik daar aan terugdenk, krijg ik kippenvel", bekent ze.

   

  "Het onwaarschijnlijke van dat moment en de dolle vreugde van die ploeg, ik vond dat waanzinnig. Die ontlading was geweldig. Ik denk dat ik zelf ook rechtgeveerd ben op de redactie, samen met nog een paar andere collega's. Zulke sportmomenten moet je koesteren."

  Ik denk dat ik zelf rechtgeveerd ben op de redactie, samen met nog een paar andere collega's. Zulke sportmomenten moet je koesteren.

  Inge Van Meensel

  "Mét Wauters plaatsen Cats zich voor de Spelen"

  Brons op het EK in 2017 en een 4e plaats op het WK in 2018. Is er nog groeipotentieel voor de Belgian Cats? "Een beetje", denkt Kris Meertens. "De fantastische Ann Wauters - en dan vooral haar knie - wordt een dagje ouder. Hopelijk komt het nog goed met die knie en kan België nog 1,5 jaar profiteren van haar."

   

  "Ik denk dat Wauters op het WK niet eens op halve kracht kon spelen en op termijn zal ze ook van het parket verdwijnen. Daar moet je rekening mee houden. Andere speelsters worden ook wel beter, maar of dat voldoende zal zijn om Wauters op te vangen, moeten we afwachten."

   

  "Emma Meesseman zegt altijd dat ze nog zo jong zijn en nog zoveel kunnen bereiken. Wel, Emma Meesseman heeft het afgelopen jaar al zoveel gelijk gehad dat ik haar misschien maar moet geloven dat het nog beter kan worden. Meesseman geloofde ook als een van de weinigen in de stunt tegen Spanje."

   

  "Toch mag je de factor-Wauters echt niet onderschatten. Als de Cats hun huidige niveau kunnen vasthouden de komende jaren, ben ik al heel tevreden. Mét Wauters plaatsen de basketbalvrouwen zich voor de Olympische Spelen van 2020. Zonder Wauters kan het ook, maar dan wordt het geen evidentie", besluit Meertens.

  VIDEO: Uitgebreid verslag van België-Spanje

  De 10 Sporza-momenten van 2018:

  Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2018.

  Jaaroverzichten van Sporza

  Wilt u nog wel meer van dat lekkers terugzien? Ook dit jaar maakten wij - naar goeie gewoonte - mooie sportieve jaaroverzichten. We hebben er eentje over "Blinkende Belgen" en eentje over "Bronzen Belgen".

  • 2/1 om 20u35: Bronzen Belgen

  Herbekijk "Blinkende Belgen", deel 1 van het sportjaaroverzicht