• home
 • video
 • pas verschenen

  BK vier keer op een rij in West-Vlaanderen: "Geografische ligging is niet zozeer van belang"

  " "

  Yves Lampaert werd dit jaar Belgisch kampioen in Binche.

  Wie de komende jaren de Belgische driekleur wil veroveren, moet daarvoor op West-Vlaams grondgebied zijn. In 2019 is Gent aan de beurt, maar daarna trekt de Belgische wielerbond vier keer op een rij naar West-Vlaanderen. "Ik weet niet of het toeval is, maar deze vier kandidaten hebben op een dynamische manier ingespeeld op wat wij vragen", zegt KBWB-voorzitter Tom Van Damme.

  "Niet alleen het BK voor profs"

  In 2019 trekt het peloton naar Gent, tussen 2020 en 2023 zijn achtereenvolgens Anzegem, Waregem, Middelkerke en Izegem aan de beurt. Schuilt daar bij de Belgische wielerbond (KBWB) een strategie achter?

   

  "De kandidatuur van een gemeente of stad wordt besproken op onze Raad van Bestuur. Als die kandidatuur tegemoet komt aan de financiële eisen en op sportief vlak in orde is, wordt die veelal toegewezen", legt bondsvoorzitter Tom Van Damme aan Sporza uit.

   

  "We organiseren niet alleen het BK voor profs, maar voor alle jeugdcategorieën. Deze gemeenten zijn naar voren gekomen met een meerjarenplan, waarbij ze bijvoorbeeld ook een BK tijdrijden voor de jeugd organiseren."

   

  "In de meeste gevallen gaat het om 4 of 5 kampioenschappen en dan is het voor de Raad van Bestuur uiteraard een goeie zaak om een stad te kiezen die zich volledig geeft."

  In de meeste gevallen gaat het om 4 of 5 kampioenschappen en dan is het voor de Raad van Bestuur uiteraard een goeie zaak om een stad te kiezen die zich volledig geeft.

  Tom Van Damme

  "De geografische ligging is niet zozeer van belang"

  De provincie West-Vlaanderen is tussen 2020 en 2023 vier keer op een rij gastheer. "Ik weet niet of dat toeval is. Ik weet alleen dat deze vier gemeenten op een dynamische manier ingespeeld hebben op wat wij vragen", zegt Tom Van Damme.

   

  Is er geen beurtrol bij de provincies? "Absoluut niet. 20 jaar geleden was er een beurtrol per provinciale afdeling. Nu kijken we naar kandidaturen en hun beoordeling. De geografische ligging is niet zozeer van belang."

  "Vijf op een rij? Dat sluit ik niet uit"

  Aangezien de KBWB een tijdje in West-Vlaanderen blijft plakken, behoort een gelijkaardig BK-verloop tot de mogelijkheden. Worden sommige type renners op die manier over het hoofd gezien?

   

  "Waregem en Anzegem wordt zeker niet meteen een vlak parcours", countert Tom Van Damme. "Als er nu nog een kandidatuur uit West-Vlaanderen komt, dan zouden we natuurlijk wel kijken of het niet tijd is om bijvoorbeeld weer eens naar de Ardennen te gaan."

   

  "Maar er zijn de voorbije jaren al selectieve parcours geweest. Iedereen krijgt op een bepaald moment in zijn carrière een kans."

   

  Is een vijf op een rij in West-Vlaanderen mogelijk? "Dat sluit ik niet uit, maar ik wil niet vooruitlopen op de feiten", klinkt het nog.