De 10 van 2018 - "De Rode Duivels waren al bijna met pek en veren naar huis gestuurd"

  Nacer Chadli heeft België net geplaatst voor de kwartfinales van het WK.

  Op de laatste dag van het jaar blikken we terug op hét sportmoment van 2018. Op de tweede dag van juli schoot Nacer Chadli België naar een delirium. "De counter van de eeuw", volgens Frank Raes. "Grote klasse van Lukaku", stipt Peter Vandenbempt aan.

  De 10 van 2018: Chadli trapt België naar de kwartfinales

  "We hadden ons al zitten ergeren over de Belgen"

  Het wedstrijdverloop van de kwartfinale tegen Japan hoeven we u waarschijnlijk niet meer te vertellen. Na 52 minuten staat het 0-2 voor Japan. "Eddy Snelders en ik hadden ons al een beetje zitten ergeren dat de Belgen op het WK, het belangrijkste moment van een carrière, niet hadden thuisgegeven", herinnert Peter Vandenbempt zich. 

   

  "Jan Vertonghen vertelde achteraf dat Martinez langs de lijn heel de tijd bleef zeggen dat de Belgen gewoon een goal nodig hadden. Maar Vertonghen dacht: “Hoe gaan we die maken?” Het lukte dankzij een gelukkige goal van hemzelf en daarna die kopbal van Fellaini."

   

  En toen moest het beste nog komen. "De 3-2 van Chadli in de 94e minuut is fantastisch, omdat de tegenaanval zo perfect was", herbeleeft Frank Raes het moment in Rostov. "Het duurt 14 seconden met de hoekschop bij gerekend en iedereen doet perfect wat hij moet doen."

   

  "Twee acties vond ik het meest bijzonder", zegt Vandenbempt. "Het snelle denken en handelen  van Courtois,  want die kon ook de bal veilig bijhouden. Ten tweede de actie van Lukaku. Een spits die in de 94e minuut op het WK op die plaats de bal doorlaat voor iemand die beter staat om te scoren, dat is een moment van grote klasse in al zijn eenvoud."

  Peter Vandenbempt: "Grote klasse van Romelu Lukaku."

  "De counter van de eeuw"

  "Die counter was een van de topmomenten van mijn carrière", zegt Frank Raes. "Ik heb het zelden zo goed uitgevoerd gezien. Zo wil iedere trainer het. En als het dan nog in de slotseconden is na een 0-2-achterstand, dan is dat een van de mooiste momenten uit mijn carrière. Samen met het goud van Fred Deburghgraeve op de Spelen in 1996."

   

  "De heroïek maakt het zo prachtig. De Rode Duivels waren al bijna met pek en veren naar huis gestuurd, om dan toch uiteindelijk met de counter van de eeuw te winnen. Dit zal veel langer in het geheugen blijven hangen dan wanneer België met 3-0 had gewonnen van Japan."

  Frank Raes: "Die counter is een van de topmomenten in mijn carrière, samen met het goud van Deburghgraeve."

  "Er heerste al leedvermaak bij de Nederlandse journalisten"

  Ook atletiekcommentatoren Marc Willems en Kris Meertens hebben met volle teugen van de counter genoten.

   

  Kris Meertens: "Ik zat tijdens het WK 5 weken lang in Moskou, samen met enkele collega's. In een grote hal waar alle beelden van het WK binnenkomen om montages te maken. Journalisten van over de hele wereld kwamen met ons een praatje slaan over het voetbal van de Rode Duivels. Na de 2-2 dachten we aan verlengingen of penalty's, maar toen kwam die laatste aanval. Dat was onwaarschijnlijk. De Nederlandse collega's, die tijdens de match wel een tikkeltje leedvermaak leken te hebben, hebben we achteraf toch maar op een paar pinten getrakteerd. Er kwamen ook collega's van andere landen naar ons voor een interview over het mirakel. Ook Japanners."

   

  Marc Willems: "Ik was op vakantie in Canada en zat in de Rocky Mountains op een hotelkamer. Het was een rotslechte dag en de Belgen kwamen tot overmaat van ramp 0-2 achter. "Dat ook nog", dacht ik, maar ze kwamen terug en scoorden nog net voor het einde. Van voetbal word ik niet snel lyrisch, maar die counter was perfect. Dat was uniek. De match tegen Brazilië heb ik helemaal op mijn smartphone bekeken."

  De 10 Sporza-momenten van 2018:

  Kijk woensdag naar Bronzen Belgen op één

  Woensdagavond kunt u nog een keer genieten van de glansprestatie van de Rode Duivels op het WK in Rusland. Om 20.35u zendt één het tweede deel van het sportjaaroverzicht uit: Bronzen Belgen.