Ga naar de inhoud

Club Brugge veroordeelt antisemitische gezangen: "Ze horen hier niet thuis"

 wo 19 december 2018 21:30
De Brugse fans komen in opspraak.

Op sociale media doet een filmpje de ronde met bedenkelijke gezangen van supporters van Club Brugge. De landskampioen veroordeelt het gedrag. "Dit hoort niet thuis in onze Club. Dit zijn niet onze supporters, ze horen niet thuis op Jan Breydel."

De beelden dateren van 26 augustus, toen Club Brugge in Jan Breydel Anderlecht ontving. De gezangen van de Brugse aanhang hebben een duidelijk antisemitisch karakter, waarbij verwezen wordt naar de geuzennaam van Anderlecht.

 

"Daags na die wedstrijd werd Club door eigen supporters en stewards al op de hoogte gebracht van deze verwerpelijke gezangen. Daarop identificeerde Club zelf ettelijke personen die meezongen en gaf deze proactief, burgerrechtelijke stadionverboden", reageert Club.

 

"Club Brugge veroordeelt dergelijk gedrag ten stelligste en zal er alles aan blijven doen om dergelijke fans uit ons stadion te weren.  Dit gedrag hoort niet thuis in onze Club. Dit zijn niet onze supporters, ze horen niet thuis op Jan Breydel."

Niet het eerste incident

De supporters van Club Brugge werden eind vorig jaar al eens op de korrel genomen. Naar aanleiding van Club Brugge-Anderlecht schreef de Joodse organisatie CCOJB een brief aan Club Brugge, de voetbalbond en de Pro League. Aanleiding was het antisemitisch karakter van het lied: "Al wie niet springt is een Jood."

 

"Wij viseren de Joodse gemeenschap helemaal niet. Joden is een geuzennaam die verwijst naar de sterke link die de Anderlecht-fans met Ajax hebben. Daar noemen de supporters zichzelf Joden", reageerde de Brugse Blue Army toen.

Pro League: "Discriminatie en racisme hebben geen plaats in ons voetbal"

Ook de Pro League heeft zich intussen gemengd in de zaak. "Vanzelfsprekend veroordeelt de Pro League met klem dergelijke wansmakelijke gezangen", luidt het in een persbericht. 

 

"De Pro League nam, zoals het actieplan inzake discriminerende en kwetsende spreekkoren het voorschrijft, na het zien van de beelden contact met Club Brugge om te vernemen welke stappen ondernomen werden of zullen worden."

 

"De Pro League vernam dat ettelijke personen die zich bezondigden aan deze spreekkoren intussen geïdentificeerd werden en gesanctioneerd werden met een burgerrechtelijk stadionverbod. In samenspraak met Club Brugge zal de Pro League de sancties van deze personen verder opvolgen."

 

"De Pro League zal deze inspanningen in 2019 uiteraard verderzetten en versterken. Discriminatie en racisme hebben immers geen plaats in ons voetbal."