• home
 • video
 • pas verschenen

  Vantornout over tweet: "De sfeer op de cross is helemaal anders"

  Klaas Vantornout stopte na vorig seizoen.

  Met een rake tweet stelde Klaas Vantornout (36) zich gisteren openlijk vragen bij de gang van zaken in het veldrijden. "Probeer iets aan deze mooie sport te doen", was zijn boodschap. "Ik heb er niets mee te winnen, maar ik hoop dat de betrokken partijen wakker worden", verduidelijkt hij bij Sporza.

  "Taferelen die pijn doen en die je vroeger niet had"

  Mathieu van der Poel wint de ene na de andere veldrit, maar intussen lijkt de publieke belangstelling voor de cross wat afgenomen. "Ik wil zelf niet negatief zijn, integendeel, maar de mensen spreken me er constant over aan. "Ik kijk niet meer, want het was maar een saai gedoe." Dat zijn niet mijn woorden, maar wel wat men tegen mij zegt", legt Klaas Vantornout uit.

   

  De voormalige Belgische kampioen postte een foto op Twitter van de cross in Zonhoven in 2013 en 2018, wat het verschil in publieke belangstelling duidelijk moest maken. "Je moet durven te zeggen waar het op staat."

   

  "Ik heb niets meer met deze sport te maken, maar ik vind het jammer. Ook Niels Albert zegt dat de toeschouwers in de laatste ronde al weggaan. Dat zijn taferelen die pijn doen en die je vroeger niet had."

  "Geen spanning, maar daar kan Mathieu niets aan doen"

  De suprematie van Mathieu van der Poel lijkt het veldritwereldje misschien wat te nekken. "Er is geen spanning meer, maar daar kan Mathieu niets aan doen. Mocht ik zo sterk zijn, dan zou ik ook van bij de start wegrijden. Het moet een zalig gevoel zijn om zo te kunnen rondfietsen."

   

  "Mathieu is nu eenmaal een uitzonderlijk talent waar je heel moeilijk tegen kunt opboksen. En er zijn ook enorm veel crossen op televisie. Ik weet zelf niet meer wanneer welke cross op welke zender is. Misschien moet je daar ook in schipperen."

  "De sfeer is helemaal anders"

  "Ik merk dat de sfeer helemaal anders is", gaat Klaas Vantornout voort. "Vroeger wist je waar de koplopers zaten, want er was geschreeuw en gejoel. Nu passeert Mathieu en hoor je links en rechts iemand roepen. Toen wij meereden, was je gewoon potdoof na de cross. Dat gevoel is er helemaal niet meer."

   

  "Alles hangt een beetje aan figuren. Wij konden concurreren met elkaar. De cross leefde en er waren links en rechts eens uitspraken. Ik zeg niet dat dat hoeft, maar Wellens zei eens iets en Albert zeker. Dan moest ik maar een scheef woord zeggen en waren ze weer voor vier weken vertrokken."

  "Hoop dat het niet de taferelen van Zwitserland of Spanje aanneemt"

  "In Spanje en Zwitserland is de cross ook populair geweest, maar wat stelt het veldrijden daar nu nog voor? Ik hoop dat het hier niet zulke taferelen aanneemt, maar het is aan de UCI om conclusies te trekken", zegt Klaas Vantornout.

   

  "Ik heb zelf geen oplossing en ik wil de sport niet in het negatieve trekken. Ik heb er niets mee te winnen, helemaal niet. Ik hoef er mijn brood niet mee te verdienen. Ik wil hen gewoon wakker maken, de partijen die er wel kunnen bij varen. Het zou handig zijn als alle partijen de handen eens in elkaar slaan."