• home
 • video
 • pas verschenen

  Paralympische skiester Eléonor Sana, brons op Spelen, krijgt Trofee Victor Boin

  Eléonor Sana, die op de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang voor de allereerste vrouwelijke medaille uit de Belgische geschiedenis zorgde met haar brons op de afdaling, is gelauwerd met de Trofee Victor Boin. Die bekroont jaarlijks een paralympische sporter voor zijn of haar prestaties.

  De slechtziende Sana schreef - samen met haar zus en gids Chloé - geschiedenis: ze werd de eerste Belgische vrouw die een medaille op de Paralympische Winterspelen kon bemachtigen. Het was nog maar de 2e voor België: in 1994 in Lillehammer zorgde de blinde skiër Willy Mercier voor brons en de Belgische primeur.

   

  De zussen pakten in 2017 ook WK-medailles: zilver op de super-G en brons op de afdaling. Enkele maanden na de Spelen kondigde Eléonor aan dat ze stopte met topsport. De 21-jarige concentreert zich op haar hogere studies en wil "een normaal leven" gaan leiden.

   

  De Trofee Victor Boin kan maar 1 keer in een carrière gewonnen worden. Hij is genoemd naar de oud-voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), die hard ijverde voor de Paralympische Beweging in ons land. De prijs wordt uitgereikt sinds 1974 en kan ook een carrière of een rol in de paralympische beweging in ons land belonen. Sana zal haar trofee in maart overhandigd krijgen in Hofstade.