De 10 van 2018 - "Een bovenmenselijke prestatie van Koen Naert"

  12 augustus: Koen Naert loopt als eerste over de streep in de marathon van het EK in Berlijn.

  Nog tot en met oudjaar blikken de Sporza-commentatoren terug op de mooiste Belgische sportmomenten van 2018. Koen Naert kroonde zich de voorbije zomer tot Europees kampioen marathon in Berlijn. "Klasse", vindt ook voetbaldier Peter Vandenbempt.

  De 10 van 2018: Koen Naert loopt naar goud op de marathon

  "Een medaille, maar goud had ik niet voorspeld"

  Op de Europese kampioenschappen regende het vorige zomer medailles voor de Belgische ploeg. Koen Naert liep in hartje Berlijn naar goud op de marathon. Hij legde de 42,195 kilometer af in 2 uur, 9 minuten en 51 seconden.

   

  "Na 31 kilometer ongeveer liep Koen Naert plots 10 meter voor de concurrentie uit", herinnert onze commentator Marc Willems zich. "Koen, ik hoop dat je weet wat je doet", zei ik toen. Dat wist hij perfect."

   

  "Koen was gewoon de beste die dag, de laatste 10 kilometer liep hij geweldig. Toen besefte ik dat hij niet meer zou kraken en dat is ook niet gebeurd. Hij won vlot."


  "Het was de apotheose van geweldige Europese kampioenschappen. Ik wist dat hij voor de medailles zou meespelen, maar goud had ik ook niet voorspeld", geeft Willems toe.

  Marc Willems: "Koen was gewoon de beste die dag."

  "Probeer eens 1 kilometer te lopen met dat tempo"

  Onze tennis-, hockey- en triatlonspecialist Dirk Gerlo heeft vroeger zelf nog marathons gelopen. "Dubbel en dik verdiend voor Koen Naert. En hij combineert dat allemaal met zijn job als verpleger in het brandwondencentrum", weet hij.

   

  "Ik was vooral onder de indruk van de manier waarop hij die marathon heeft aangepakt. Je zag dat hij het initiatief moest nemen en dat heeft hij ook gedaan. Een marathon lopen onder de 2 uur en 10 minuten is simpelweg fantastisch."

   

  "Als je naar de beelden kijkt, lijkt het vanzelfsprekend om dat tempo aan te houden, maar dat is waanzin, vooral in die laatste 10 kilometer. Probeer maar eens een kilometer te lopen met dat tempo. Krankzinnig is het."

  Dirk Gerlo (r): "En hij combineert dat allemaal met zijn job in het brandwondencentrum."

  "Bovenmenselijk en buitenaards"

  Ook Peter Vandenbempt doet zijn petje af voor Koen Naert. "Niet alleen omdat hij een toptijd gelopen heeft, maar ook in de omstandigheden waarin hij zich heeft moeten voorbereiden", blikt onze voetbalspecialist terug.

   

  "Koen Naert had niet de luxe van de Rode Duivels, die kunnen rekenen op een uitgebreide omkadering en gepamperd worden door alles en iedereen. Neen, hij heeft moeten werken in moeilijke omstandigheden. En hij reageert achteraf niet met chagrijn, wel met klasse."


  "Naert heeft zich stelselmatig opgewerkt en dat geeft me altijd een goed gevoel. Bij atleten die plots een geweldige sprong maken, stel ik me altijd vragen."

  "Een marathon moet de allerzwaarste discipline zijn die er bestaat. Daar is een menselijk lichaam niet voor gemaakt, denk ik. Een marathon - of nog erger: een volledige triatlon - moet een aanslag zijn op je gestel."

   

  "Als je meer dan 2 uur bijna 20 km/u loopt, dan vind ik dat een bovenmenselijke en buitenaardse prestatie. Ik vind dat echt formidabel."

  Naert heeft zich stelselmatig opgewerkt en dat geeft me altijd een goed gevoel. Bij atleten die plots een geweldige sprong maken, stel ik me altijd vragen.

  Peter Vandenbempt

  Voetbalcommentator Peter Vandenbempt: "Hij wordt niet gepamperd zoals de Rode Duivels."

  VIDEO: De demarrage van Koen Naert

  VIDEO: Dolle vreugde na de finish

  De 10 Sporza-momenten van 2018:

  Elke dag onthullen we een nieuw moment. Op 31 december kent u dé Belgische sportgebeurtenis van 2018.

  Jaaroverzichten van Sporza

  Wilt u nog wel meer van dat lekkers terugzien? Ook dit jaar maakten wij - naar goeie gewoonte - mooie sportieve jaaroverzichten. We hebben er eentje over "Blinkende Belgen" en eentje over "Bronzen Belgen".

  • 2/1 om 20u35: Bronzen Belgen

  Herbekijk "Blinkende Belgen", deel 1 van het sportjaaroverzicht