• home
 • video
 • pas verschenen

  "Mourinho's ontslag kan wel eens slecht nieuws zijn voor Lukaku"

  José Mourinho haalde Romelu Lukaku voor veel geld naar Manchester United.

  José Mourinho haalde Romelu Lukaku voor veel geld naar Manchester United.

  Het huwelijk tussen Manchester United en José Mourinho is op de klippen gelopen. Voetbaljournalist en Manchester United-kenner François Colin laat bij Sporza zijn licht schijnen over het tijdperk-Mourinho bij ManU. "Ik heb nooit begrepen dat de club hem aangeworven heeft", klinkt het.

  Het vertrek van José Mourinho bij Manchester United zat er al een tijdje aan te komen. "Het heeft nog behoorlijk lang geduurd voor hij ontslagen werd", vindt François Colin. "De nederlaag tegen Liverpool en de toegenomen kritiek van de laatste weken zullen wel de druppel geweest zijn, samen met de vaststelling dat er geen enkel perspectief meer zat in de samenwerking tussen deze spelersgroep en Mourinho."

   

  "Het feit dat Pogba - toch de sterspeler en de duurste speler in de clubgeschiedenis - al maandenlang in onmin leefde met Mourinho en de voorbije weken zelfs niet meer mocht spelen, geeft aan dat er toch iets aan de hand was."

   

  "Toch was het merkwaardig dat een deel van de supporters steeds achter hem bleef staan en zijn naam nog soms gezongen werd. Dat begreep ik niet goed."

  José Mourinho en Paul Pogba

  José Mourinho en Paul Pogba

  "Mogelijk slecht nieuws voor Lukaku"

  Wat is de erfenis van Mourinho bij Manchester United? "Ik vrees dat hij weinig positiefs achtergelaten heeft. Oké, hij heeft de Europa League gewonnen, maar voor een club als Man.United is dat toch maar een troostprijs."

   

  "Voor de rest heeft hij de club op vele manieren in een negatief daglicht geplaatst. Vaak gedroeg hij zich niet heel sympathiek. En hij laat ook een erfenis na van een aantal spelers die niet echt bij de club passen, maar die hij gehaald heeft omdat ze in zijn visie van voetbal passen."

   

  "Ik sluit niet uit dat het vertrek van Mourinho wel eens slecht nieuws zou kunnen zijn voor Romelu Lukaku. Die is echt gehaald binnen de voetbalfilosofie van Mourinho. Groot en sterk, terwijl de spitsen van Man.United in de loop van de geschiedenis toch vooral jongens waren met een actie, spelers die technisch sterk zijn."

  Mourinho haalde een aantal spelers binnen zijn voetbalfilosofie, maar die niet echt bij de club passen. Zijn vertrek zou wel eens slecht nieuws kunnen zijn voor Lukaku.

  François Colin

  "Nieuwe coach moet spelers weer laten genieten"

  Zinédine Zidane is een van de namen die genoemd worden als opvolger van de Portugees. "Dat zou wel een totale ommezwaai zijn na het negatieve voetbal van Mourinho", weet Colin. "Mourinho's manier van omgang met de spelers en hoe hij ze aanpakt staat toch haaks op wat Zidane voorstaat."

   

  "Wie ook de nieuwe coach wordt, zijn eerste opdracht zal erin bestaan om de spelers opnieuw voetbalplezier te bezorgen. Ik denk dat dat vrij snel kan gebeuren. Als je het verdedigende juk afgooit en de jongens weer laat genieten van het voetbal dan moet met deze ploeg veel meer mogelijk zijn."

   

  "Manchester United moet gewoon weer beter gaan voetballen en dan volgen de resultaten wel. Ik kan me alleen maar indenken dat het snel beter wordt, al moeten we nu ook niet denken dat dit een ploeg is die de Champions League gaat winnen. Daarvoor is het materiaal niet goed genoeg en dat is deels de schuld van Mourinho, die een aantal spelers heeft binngenhaald die onvoldoende zijn voor dit niveau."

  José Mourinho op het trainingsveld van Manchester United.

  José Mourinho op het trainingsveld van Manchester United.

  "Mourinho's voetbal is totaal voorbijgestreefd"

  En hoe moet het voort met de carrière van Mourinho? "Dat soort trainers valt altijd wel weer op zijn pootjes, al denk ik dat een echte topclub voorbij is voor hem. Daarvoor heeft hij te veel krediet verloren", zegt Colin.

   

  "Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat Manchester United hem ooit aangeworven heeft. Zijn voetbal is totaal voorbijgestreefd en past helemaal niet bij het DNA van de club."

   

  "Mourinho heeft dan wel een pak trofeeën gewonnen, onder meer de Champions League met twee verschillende clubs, maar ik heb hem nooit een grote trainer gevonden. Ik denk dat de meeste mensen dat over een jaar of 10 ook niet meer zullen doen. Een grote trainer laat in eerste instantie zijn ploegen goed voetballen, maar dat zat er bij hem zelden of nooit in."

  Ik heb Mourinho nooit een grote trainer gevonden. Een grote trainer laat zijn ploegen goed voetballen en dat zat er bij hem nooit in.

  François Colin