• home
 • video
 • pas verschenen

  35.000 euro voor spiekbriefje van Oranje tegen Duitsland

  " "

  Virgil van Dijk schoot op het eind de 2-2 binnen tegen Duitsland.

  Het ondertussen legendarische briefje dat een hoofdrol heeft gespeeld bij het 2-2-gelijkspel van Nederland in Duitsland in de Nations League vorige maand is geveild. Het leverde de Johan Cruyff Foundation 35.000 euro op. 

  Nederland stond in Gelsenkirchen 2-0 achter, maar kwam in de laatste minuten terug tot 2-2. Voor het einde van de match had assistent Dwight Lodeweges een aangepaste opstelling op het briefje geschreven, dat door bondscoach Ronald Koeman werd doorgegeven aan de spelers op het veld.

   

  Verdediger Virgil van Dijk, die op aangeven van het briefje in de spits moest spelen, maakte in de 91e minuut gelijk.

   

  Kort na afloop van het duel werd het handgeschreven papiertje van Lodeweges op het veld gevonden door oud-international Rafael van der Vaart, die als analist werkt voor de NOS. De KNVB kreeg het briefje terug en besloot het te veilen op de avond ter nagedachtenis van Johan Cruijff in Amsterdam.

   

  Koeman reikte het ingelijste briefje uit aan de anonieme koper, die 35.000 euro neertelde. In totaal werd het 330.750 euro opgehaald. De opbrengst gaat naar verschillende projecten van de Cruyff Foundation in Zuid-Afrika.