• home
 • video
 • pas verschenen

  Analyse 1B: Waarom blies Vreven warm en koud na Union?

  " "

  De 1-1 van Beerschot Wilrijk in Union was niet evident.

  De eerste periodetitel was een strijd tussen drie ploegen : Union Saint Gilloise, Beerschot-Wilrijk en de uiteindelijke winnaar KV Mechelen. Dat is geen toeval als je naar speeldag 5 van de tweede periode keek, zag onze analist Karel Fraeye.

  Union staat gekend als een stevig blok

  Beerschot Wilrijk-trainer Stijn Vreven was ongemeen hard in zijn analyse van hun wedstrijd (1-1) in het Dudenpark. Hij vond zijn ploeg in balbezit één van de zwakste prestaties van de voorbije maanden leveren. Daarom was hij net uitermate tevreden met het uiteindelijke punt. Dat Beerschot Wilrijk geen karrenvracht aan kansen creëerde, klopte als een bus, maar er gelden absoluut verzachtende omstandigheden.

   

  De Brusselaars scoorden de 1-0 na een mooi uitgespeelde aanval over de rechterflank. Union staat gekend als een stevig geheel (enkel KV Mechelen incasseerde minder tegentreffers) en nog nadrukkelijker als ze zich niet in een verloren positie bevinden en dus geen ruimte aan de tegenstrever moeten prijsgeven.

   

  Die 1-0 maakte het voor Beerschot Wilrijk dus extra moeilijk om openingen in het thuisblok te vinden én het moest bovendien scherp blijven op elke tegenaanval van de Brusselaars, al boette die tegenaanval zonder Niakaté veel in aan snelheid/kwaliteit. 

  Union nam geen risico, Beerschot Wilrijk had geen kansen

  Een ploeg die een stevig blok weet neer te zetten, laat vanzelfsprekend geen aantrekkelijk voetbal toe : de ruimtes zijn klein, er komt weinig snelheid in de aanvallen en het is eerder wachten op een individuele flits of een goal uit een stilliggende bal.

   

  Die flits kwam er kort na rust toen Dante Vanzeir kon aanleggen en de bal via een Brussels been in de verste hoek belandde. Het tactische spelbeeld veranderde echter weinig : Union wilde wel winnen, maar zonder enig risico te nemen. Beerschot Wilrijk ging wél voluit voor de driepunter, maar tot echt zuivere kansen kwam het niet.

  Vreven blaast warm en koud

  Waarom blaast Vreven dan warm en koud? Enerzijds hangt er bij de trainers een sfeer van opluchting. Een uitwedstrijd in het Dudenpark is geen sinecure. Op achterstand komen tegen dit Union en toch punten pakken al evenmin. Hun tegenaanvallen zijn hun grootste wapen en des te gevaarlijker eens ze op voorsprong komen.

   

  Dat Beerschot Wilrijk na een mindere prestatie dan net dat punt weet te pakken en zo met KV Mechelen bovenin mee draait, is met de winterstop in zicht mentaal erg belangrijk. Anderzijds wil hij zijn spelersgroep op scherp zetten met het oog op die allerlaatste wedstrijd voor de break.

   

  Beerschot Wilrijk ontvangt dan Lommel SK, net de enige ploeg die hen in eigen huis kon verslaan. Vreven zal zich geen twee keer door zijn ex-club willen laten vernederen. Het gevoel van die laatste wedstrijd is voor een club zo belangrijk, dat positieve of negatieve gevoel neemt een groep absoluut mee in die winterbreak.

   

  Union-Saint Gilloise ontvangt deze week KRC Genk in de beker, het spelconcept is gekend…