• home
 • video
 • pas verschenen

  "Als Mathieu kan meespelen in finales, zal het al heel goed zijn"

  " "

  Vader Adrie van der Poel combineerde ook successen op de weg en in het veld.

  Mathieu van der Poel heeft gisteren zijn voorjaarsprogramma op de weg uit de doeken gedaan. "Iedereen denkt dat hij een referentiepunt heeft met de prestaties van Wout van Aert, maar het is Mathieu van der Poel", zegt vader Adrie.

  Mathieu van der Poel komt volgend jaar onder meer aan de start van Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. "Het moest er toch een keer van komen", vertelt Adrie van der Poel aan Sporza.

   

  "Het is een zwaar programma, maar niet overladen. Het moet perfect ingepast kunnen worden. De afgelopen jaren reed hij zo'n 12 à 13 wegkoersen en ongeveer hetzelfde aantal mountainbikewedstrijden. Tel daarbij 38 crossen en dan zit je aan 60 à 65 wedstrijden per jaar. Dat moet haalbaar zijn."

   

  "Mountainbiken is misschien wat vermoeiender door het reizen, maar uiteindelijk zit daar ook wel altijd 2 à 3 weken tussen de wedstrijden. Er is tijd genoeg om te herstellen."

  "Podium? Zeg nooit nooit"

  Wat mogen de wielerfans verwachten van Mathieu van der Poel op de weg? "Ik weet als geen ander dat er in het voorjaar harder gereden wordt dan in de wedstrijden die hij tot nu toe gereden heeft. Het niveau ligt ook wat hoger", zegt vader Van der Poel, zelf een goed crosser en wegrenner in zijn tijd.

   

  "Iedereen denkt dat hij een referentiepunt heeft met de prestaties van Wout van Aert, maar het is Mathieu van der Poel. Het zal blijken of hij die wedstrijden wel aankan."

   

  "Het is de ambitie om mee te doen in finales en als hij daarin slaagt, is het al heel goed. Het podium? Zeg nooit nooit. Maar in het voorjaar rijden bijna alle WorldTour-ploegen mee. Die zijn dan allemaal top. Als je in de finale zit, is een podium mogelijk. Maar ik denk niet dat we de lat zo hoog moeten leggen."

  Iedereen denkt dat hij een referentiepunt heeft met de prestaties van Wout van Aert, maar het is Mathieu van der Poel.

  Adrie van der Poel

  "Eremetaal op Spelen moet geweldig zijn"

  Hoe zit het nog met de olympische mountainbikedroom van zijn zoon? "Het is als sporter fantastisch om de Olympische Spelen mee te maken. Daar meedoen voor eremetaal moet geweldig zijn."

   

  "Ik weet niet of hij daarin zal slagen. Hij heeft de stap gemaakt van een middenmoter naar de top, maar uiteindelijk heeft hij nog geen Wereldbeker gewonnen. De concurrentie is echt moordend en er is nog werk aan de winkel, maar daarvoor heeft hij nog 1,5 jaar."