• home
 • video
 • pas verschenen

  Zo won België het WK hockey: dankzij crèche, Slumdog Millionaire en reservedoelman

  Goud voor de Belgen op het WK.

  Shane McLeod heeft de Belgische hockeymannen naar de wereldtitel geloodst. Na de finale tegen Nederland ontboezemde de Nieuw-Zeelandse coach bij Sporza de ingrediënten van zijn finalespeech. 

  Shane McLeod heeft een patent op motivatiespeeches. Wat heeft hij zijn Red Lions voor de finale tegen Nederland verteld?

   

  "Er was eerst een familieverhaal. Ik vertelde hoe mijn vrouw onze kleine dochter naar het kinderdagverblijf bracht. De eerste vier dagen huilde onze dochter. De vijfde dag huilde zij niet meer, maar wel mijn vrouw."

   

  "Dat gold als voorbeeld voor hoe mijn spelers zijn: ze zitten in een fase waarin ze ons niet meer zo hard nodig hebben als vroeger. Ze zijn zo gedisciplineerd."

   

  "Ik refereerde ook aan de film Slumdog Millionaire, waarbij een jongen van bescheiden afkomst onverwacht de antwoorden op alle vragen kende. Als hij zo ver kon geraken, dan was het omdat het zo moest zijn. Dat was ook bij ons: wat moest zijn, moest zijn. En nu hebben we die dollars", lacht McLeod.

   

  "Het laatste verhaal ging over onze tweede doelman (Loic Van Doren). In de halve finale tegen Engeland vroegen we hem bij een 5-0-stand of hij wou spelen."

   

  "Hij zei: "De ploeg moet het ritme behouden. We veranderen niks". Hij plaatste het team boven zichzelf. Het ging dus niet over de 17 spelers op het veld, wel over de hele kern, de geblesseerden Stockbroekx en Dohmen en de spelers die de selectie net niet gehaald hebben."

  Onze man in India bij Shane McLeod:

  Tweets: