• home
 • video
 • pas verschenen

  Rijp voor goud en de eerste plaats op de wereldranglijst

  Wordt het een feestdag voor de Lions?

  Na vier verloren finales, zijn de Red Lions eraan toe om er eindelijk ook eens eentje te winnen. En het goede nieuws is dat ze er ook helemaal klaar voor lijken. Onze man ter plaatse, Eddy Demarez, blikt vooruit naar de WK-finale tussen België en Nederland.

  Zeg nu zelf: een matige groepsfase waarin ze gewoon hebben gedaan wat moest en dan knallen in de knock-outfase van het toernooi: Pakistan opgepeuzeld en tegen Duitsland een achterstand weggespeeld zonder ook maar één moment de pedalen te verliezen. Een erg volwassen wedstrijd was dat.

   

  In de halve finales werd Engeland vervolgens belachelijk gemaakt. Wat mogen die blij zijn dat het maar 6-0 is geworden.

   

  De Lions zijn ook zowat de meest ervaren ploeg van het toernooi, en toch is het geen oude ploeg. Er is een ideale mix van jong, ervaren en doorwinterd. Maar alleen doelman Vanasch en aanvaller Cédric Charlier zijn de 30 al voorbij.

  En dan nu even afmaken, alstublieft

  Om Loïck Luypaert voor het toernooi te citeren: "We hebben al genoeg zilverwerk staan thuis, tijd voor een beetje goud in de kast." Die oneliner dekt helemaal de lading van de Lions op dit toernooi.

   

  De spelers lopen hier met een heel ander gevoel rond dan op de Spelen

  in Rio en het EK in Amsterdam. Daar leken ze vooral blij dat ze in de finale stonden. Dat is hier wel even anders.

   

  In Rio verloren ze van Argentinië omdat ze niet van hun roze wolk geraakten na de zege in de halve finale tegen Nederland. De euforie was te groot, Argentinië werd onderschat. 

  De 4 finales van de Red Lions

  toernooi wedstrijd uitslag
  EK 2013, in Boom België - Duitsland 1-3
  World League 2015, in India België - Australië  1-2
  Olympische Spelen 2016, in Rio België - Argentinië 2-4
  EK 2017, in Amsterdam België - Nederland 2-4

  Bij winst nummer 1 van de wereld

  Een extra motivatie, voor zover nodig, om straks te winnen: als de Lions de wereldtitel pakken, dan worden ze ook voor het eerst de nummer één van de wereld.

   

  In het hockey is dat meer dan zomaar een symbolische bonus, zoals dat bijvoorbeeld in het voetbal wel het geval is. In het hockey worden de groepen bij grote toernooien namelijk ingedeeld op basis van de wereldranglijst.

   

  De nummer één van de wereld moet het in de groepsfase op de Olympische Spelen, bijvoorbeeld, nooit opnemen tegen de nummers 2 en 3. En dat scheelt toch een flinke slok op de borrel.

  Lions lichtjes favoriet

  De laatste 3 jaar speelden de Lions 5 keer tegen Nederland op de grote toernooien, 3 keer werd het een overwinning, 2 keer verlies. Het zijn de beste 2 landen van dit moment. Ze zijn gewoon erg aan elkaar gewaagd.

   

  Toch zijn er genoeg argumenten om aan te nemen dat de Lions dit keer het voordeel hebben. Ze zijn al heel het toernooi in stijgende lijn, bij Nederland gaat het wat op en af.

   

  De corner van de Lions loopt prima in de beslissende fase van het toernooi, die van Nederland (Mink van der Weerden) hapert.

   

  De corner van Hendrickx in de knock-outfase: 1 gemaakt tegen Pakistan (2 als de strafbal van Boon meegerekend wordt, want die kwam er na een corner van Hendrickx), 1 tegen Duitsland en gisteren 2 tegen Engeland.

   

  Verdedigend is België de beste ploeg op dit toernooi met amper 1 tegendoelpunt in de tussenronde, kwartfinales en halve finales samen. Dat zijn erg straffe cijfers.

  Laatste 5 duels tussen België en Nederland

  toernooi match uitslag
  Olympische Spelen 2016, halve finales België - Nederland 3-1
  EK Amsterdam 2017, groepsfase België - Nederland 5-0
  EK Amsterdam 2017, finale België - Nederland 2-4
  Finaletoernooi World League 2017, groepsfase België - Nederland 3-0
  Champions Trophy 2018, groepsfase België - Nederland 1-6

  Trapt Oranje dit keer in de val van de euforie?

  Voor Nederland dreigt dit keer de val van de euforie. Na het al spannende duel met India in de kwartfinales, was er gisteravond de razend spannende halve finale tegen Australië.

   

  De adrenaline en het euforisch gevoel spatte er vanaf na die wedstrijd. Veel spelers van Oranje hebben ongetwijfeld een slapeloze nacht achter de rug en ze hebben al minder recuperatietijd dan de Lions. Ze speelden gisteren later op de avond en ze moesten veel dieper gaan.

   

  Bij de Lions hebben we, zoals al gezegd, nog geen euforie gezien op dit toernooi. Niet na Duitsland, opnieuw niet na Engeland gisteren. Het was gewoon telkens weer "business as usual": op tijd naar bed en vandaag

  nog één keer knallen.

   

  Daarna volgt er wel een stevig feestje, daar hoeft u niet aan te twijfelen. Mag het even...?

  Eddy Demarez