• home
 • video
 • pas verschenen

  "Dummy" Joos commentator bij Red Lions: "Spannender dan Zagreb-Anderlecht"

  Filip Joos

  "Mijn cocommentator móet mij op de vingers tikken."

  Morgen knokken de Belgische hockeymannen in India tegen Engeland om een plaats in de finale van het WK. De match is live te bekijken op Play Sports 1, maar ook op een extra kanaal, waar voetbalverslaggever Filip Joos onder het motto "Hockey for Dummies" commentaar zal geven.

  Filip Joos noemt het experiment voor hem "springen in een koud bad". "Als ik heel eerlijk ben heb ik in de kwartfinales lichtjes voor de Duitsers gesupporterd, in de hoop dat deze kelk aan mij zou voorbijgaan."

   

  "Maar zodra ze gewonnen hadden, dacht ik wel: niet flauw doen en wees blij. Dit is goed voor de Belgische sport. En het zal zonder enige twijfel spannender zijn dan Zagreb-Anderlecht, de voetbalmatch die ik gisteren becommentarieerde."

  "Hockey for Dummies dekt volledig de lading"

  Hockey for Dummies is misschien een wat denigrerende titel, maar daar heeft Filip Joos geen enkel probleem mee. "Ik vind het een geweldige titel, want het dekt volledig de lading."

   

  "Ik heb nog nooit een volledige hockeymatch gezien. Ik heb morgenvroeg nog een paar uur om een dummy te worden die toch een beetje weet waarover het gaat. Ik wil dat ook voor mijzelf."

   

  "Met voormalig hockey-international Manu Leroy heb ik ook de ideale cocommentator. Hij wordt mijn reddingsboei en moet mij absoluut op de vingers tikken. We komen heel goed overeen, dus voor mij is dat geen probleem."

   

  "Het is de bedoeling dat ik vragen zal stellen die de mensen thuis, die misschien ook niet zo vertrouwd zijn met hockey, zich ook stellen. Als ik daarvoor kanonnenvlees moet zijn, so be it!"

  "Je zal me niet horen zeggen: "Dat is onze Kompany""

  Filip Joos becommentarieerde dit jaar al eerder een WK-match tussen België en Engeland. "Ik heb de laatste groepsmatch gedaan op het WK voetbal, een van de zotste matchen van het WK en meteen ook een van de meest trieste."

   

  "Maar hockey is een totaal andere sport dan voetbal. Ik zal misschien af en toe eens een situatie met het voetbal vergelijken of een vraag stellen die duidelijk vanuit mijn voetbalgeest komt, maar verwacht geen uitspraken als "Die verdediger is onze Kompany.""

   

  Er zijn nochtans enkele parallelen te trekken tussen hockey en voetbal. Zo is de VAR al jarenlang ingeburgerd in het hockey. "Maar ik vind niet dat we andere innovaties uit het hockey ook moeten overnemen. Buitenspel afschaffen (zoals het hockey deed in 1996)? Daar ben ik helemaal tegen. Dat zorgt ervoor dat voetbal voetbal is."

   

  "Tegen het idee van een groene kaart (waarbij een speler 2 minuten straftijd krijgt) ben ik in principe niet, maar hockey is een beschaafde sport en voetbal veel minder. Ik vrees dat je dan nog meer polemieken zal kweken."

  "Ik ga er geen gewoonte van maken"

  Maar wat als Filip Joos zaterdag de smaak van het hockey te pakken krijgt? Zullen we hem dan vaker horen als commentator van de Red Lions? "Nee, ik ga er geen gewoonte van maken! Ik heb Floris Geerts ook laten weten dat ik niet onder zijn duiven wil schieten. Hij blijft de beëdigde commentator van het hockey."