• home
 • video
 • pas verschenen

  Crosscommentator Bart Aernouts: "Stage is geen garantie op succes"

  " "

  Bart Aernouts:"De beste Van Aert is even goed dan Van der Poel over een uur cross."

  Straks kijken Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Toon Aerts en een pak andere crossers elkaar in Antwerpen en morgen in Zonhoven weer in de ogen. De voorbije weken trokken ze naar het zonnige zuiden. Welk nut heeft zo'n stage wilden wij van oud-veldrijder en Proximus-commentator Bart Aernouts wel eens weten. "Je mag er geen wonderen van verwachten."

  "In mijn ogen is het geen garantie op beterschap of op succes", vertelt Aernouts aan Sporza. "Wat het dit jaar een beetje speciaal maakt, is dat het iets langer een relatief rustige periode is geweest."

   

  "Normaal was het 6 dagen tussen 2 belangrijke weekends, soms een tweetal weken. Nu zijn het in totaal 3 weken tussen de belangrijke weekends. Dat was zo voor de 2 toppers. Dat kan er misschien wel voor zorgen dat er kleine onderlinge conditieverschilletjes optreden tegenover voor de stage. Het is afwachten wat die eerste 2 crossen zeggen."

  " "

  Bart Aernouts in zijn tijd.

  "Je moet geen wonderen van je stage verwachten"

  Aernouts bekijkt het vanuit zijn eigen ervaring: "Meestal was ik voor de stage al redelijk goed en dan bleef dat goed en heb je daar iets aan gehad. Ik ben ook al eens uit miserie op stage gegaan, omdat het niet draaide. Maar ik kon dat toen niet omkeren op stage."

   

  "Je moet er geen wonderen van verwachten. Er zullen mannen terugkeren die iets beter zijn of hetzelfde. En er zullen mannen terugkeren die iets minder zijn geworden. Het is dus geen garantie, maar het was wel het moment om wat extra trainingsarbeid te doen."

   

  Wat wordt er op zo'n stage getraind? "Normaal wordt er meer op duur getraind met hier en daar toch een crosstraining. Dat specifieke gevoel mag je zeker niet uit het oog verliezen."

   

  "Door de vele wedstrijden de afgelopen maanden is die duurtraining er niet meer van gekomen. Maar het blijft theorie, de praktijk is niet altijd hetzelfde. Het blijven lichamen en het kopje speelt ook mee."

   

  "De meeste renners gaan evenwel niet alleen op stage voor de fysieke verbetering door trainingen. Het is mentaal ook wel aangenaam om even in een andere omgeving, in betere weersomstandigheden en op een ander parcours (meer bergop) je trainingen te kunnen doen. Je kan je er nog meer concentreren op trainen, eten en rusten."

  De meeste renners gaan niet alleen op stage voor de fysieke verbetering door trainingen. Het is mentaal ook wel aangenaam om even in een andere omgeving je trainingen te kunnen doen. Je kan je er nog meer concentreren op trainen, eten en rusten.

  Bart Aernouts

  "De beste Van Aert is even goed als een Van der Poel over een hele wedstrijd gezien"

  Iedereen hoopt dat het verschil tussen Van Aert, bijna steevast de 2e, en slokop Van der Poel wat kleiner is geworden. "Ik hoop dat ook", trapt Aernouts een open deur in.

   

  "Ik kan ervan genieten dat een Mathieu van der Poel zo fantastisch hard rijdt. De mensen moeten daar ook van genieten. In het verleden is dat al vaker geweest met een top-Wellens in een seizoen, een top-Groenendaal, een top-Van der Poel, de oude dan."

   

  "We zijn de laatste jaren evenwel verwend geweest met meer wisselende winnaars en vaker een twee- of driestrijd. En dat wil iedereen. Zoals het nu bij de vrouwen gaat, daar zit iedereen toch een beetje op te wachten bij de mannen."

   

  Kan Van Aert de kloof op Van der Poel verkleind hebben? "Ik ben ervan overtuigd dat de beste Wout van Aert, zoals we hem vorig jaar in Namen en op het WK zagen, dat die even goed is als een Mathieu van der Poel over een hele wedstrijd."

   

  "Ik denk dat Mathieu een klasseflits heeft van een ronde of 2, waar Van Aert niet aan kan. Maar over een uur gezien, denk ik dat de beste Van Aert even sterk is. Die hebben we dit seizoen evenwel nog niet gezien en vorig seizoen maar een paar keer."

  " "

  Van der Poel won dit seizoen bijna altijd met overmacht.

  "Van warm naar koud: lichamelijk valt dat mee"

  In Antwerpen (DVV) en Zonhoven (Superprestige) ligt er telkens zand. Van der Poel is voor Aernouts daarom licht favoriet. "Ik denk dat het zware klim- en modderwerk meer voor Van Aert is. En dit iets meer voor Van der Poel. Maar die verschillen moeten zeker kleiner kunnen."

   

  Welke rol speelt de temperatuurschommeling: van het warmere zuiden naar de vrieskou in Vlaanderen? "Lichamelijk valt dat nog wel mee. Omgekeerd kan het moeilijker zijn, je kan veeleer een slag van de hitte krijgen. Ik denk dat die koude nu eerder mentaal een rol speelt."