• home
 • video
 • pas verschenen

  Assistent over Anastasi: "Zijn Poolse club, België en familie in Italië. Dat werd wat veel"

  " "

  Assistent Brecht Van Kerckhove en hoofdcoach Andrea Anastasi.

  Brecht Van Kerckhove is de assistent-bondscoach van de nationale ploeg. Hij werkte de voorbije maanden samen met Andrea Anastasi, die vandaag verrassend zijn afscheid aankondigde om familiale redenen. Zijn T2 valt echter niet uit de lucht: "Dit speelde al langer in zijn hoofd. De combinatie met België, zijn Poolse club en zijn familie werd te zwaar."

  De staf van de nationale ploeg heeft een goede band en staat in nauw contact met elkaar, zegt Van Kerckhove. "Dit speelde al langer in zijn hoofd. In de zomer heeft hij het er niet zoveel over gehad. Maar bij de evaluaties na de zomer vielen toch al vaker de zinnen "het is toch moeilijk in combinatie met een club".

   

  Anastasi traint Gdansk in Polen. "Dat is hij niet bij zijn familie. Zijn vrouw woont in Italië, dus daar is hij zelden bij. Vroeger kon ze wel vaker naar Gdansk afreizen, maar om familiale redenen met de mama is dat minder mogelijk tot soms niet."

   

  "Dan kom je na de club nog met een land in een internationale competitie. En dat werd eigenlijk een beetje te veel. Hij is van het principe dat je de dingen die belangrijk zijn in je leven moet koesteren. En zijn familie is heel belangrijk. Hij besefte dat hij daar een beetje van aan het weggaan was. Volleybal is uiteraard zijn passie, maar zijn vrouw en 2 zonen zijn uiteraard ook een deel van zijn leven. En dan moet je soms een harde keuze maken."

  Hij was een beetje aan het weggaan van zijn familie. En hij is van het principe dat je de dingen die belangrijk zijn in je leven moet koesteren. En zijn familie is heel belangrijk

  Brecht Van Kerckhove

  "Andrea maakte snel klik met de spelers over spel én onze cultuur"

  In zijn 6 maanden aan het hoofd van de Belgen heeft Anastasi indruk gemaakt én resultaten behaald: hij werd 10e op het WK. Van Kerckhove schetst de verdiensten van de Italiaanse topcoach. "Het WK was een heel mooie uitdaging voor een team dat in progressie is."

   

  "Vital (Heynen, red) had de eerste stappen gezet op het EK en de ervaring van Andrea heeft gezorgd voor een goed resultaat op een WK. Hij had daar maar een korte tijd voor. Maar hij heeft daarin de groep op zijn hand gekregen. We hadden niet zo heel veel trainingsmomenten, maar toch is hij erin geslaagd om zijn accenten erin te krijgen. Dat lag ook goed bij heel veel spelers."

   

  "Daarom was de klik er ook. Zijn mening is dat als je naar België gaat, je ook de cultuur moet kennen. Hij heeft zich ook wat aangepast aan onze cultuur. En dat klikte ook. Dat leverde geen slecht resultaat op het WK op."

  Zijn verdienste? In een korte tijd heeft hij de spelers op zijn hand gekregen. Met zijn ervaring zorgde hij zo voor een resultaat op het WK.

  Brecht Van Kerckhove

  "Niet alles omgooien in zoektocht naar geschikte kandidaat"

  Wat nu evenwel? Van Kerckhove: "Het is zeker jammer, want we zitten in een kwalificatiecampagne voor de Olympische Spelen wat een nieuw doel is deze zomer. We hebben een EK in eigen land. Dat zijn 2 heel mooie en uitdagende programma's."

   

  "Het is niet simpel om opnieuw met een nieuwe coach aan de slag te gaan en het geluk te hebben om weer heel snel die klik te hebben. Dat wordt afwachten. Maar ik ben ervan overtuigd dat de federatie een geschikte kandidaat zal vinden."

   

  "Vorig jaar is er een grote kandidatenlijst geweest. We gaan die opnieuw aflopen. En belangrijk daarbij is dat de staf waarmee we nu werken, niet helemaal moet omgegooid worden. Want dat werkte ook heel goed. We willen de ingeslagen weg voortzetten. Alles omgooien zou te riskant zijn. Het moet van in het begin goed zitten."