• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Lions vieren niet: "We zijn nog niet klaar op dit WK"

  " "

  De Red Lions zijn op een missie: "Nu snel rustig worden en herstellen."

  De Belgen hebben voor het eerst de halve finale op een WK hockey bereikt na een 2-1-zege tegen Duitsland. Bondscoach Shane McLeod had vooraf gezegd dat het dicht bij elkaar zou liggen. "En het lag dicht bij elkaar", herhaalde hij bij Sporza. "We hebben een les geleerd in Rio. We onderschatten Engeland niet." Dat geluid is ook bij zijn spelers te horen.

  De Nieuw-Zeelandse coach van de Belgen vertelt zijn verhaal van de spannende kwartfinale: "Duitsland staat bekend om zijn defensie, onze jongens voor hun aanval. Dat gaf een mooi contrast van tactieken, we zijn blij dat wij er als winnaar uitkwamen."

   

  België speelde defensief heel sterk. Het gaf geen enkele strafcorner weg. En dat  was geen verrassing voor de coach: "We hebben er hard op gewerkt met de spelers én de staf. Eén of twee goaltjes maken was leuk geweest, maar nu bleef de spanning in de match", lachte hij. "Al was dat niet bewust. Onze totaalprestatie was vrij goed."

   

  Een oud zeer van de Belgen zijn de strafcorners. Ze dwongen er liefst 9 af, maar Hendrickx zette er daar maar één van om. Dat blijft toch een aandachtspunt voor de coach: "We hadden er toch één meer moeten binnenschieten. We besteden er veel tijd aan en hadden er al heel wat succes mee op dit toernooi. Dus we zetten stappen vooruit. Maar het wordt nu moeilijker en moeilijker om er te krijgen, dus we zullen ze beter moeten uitvoeren."

   

  Wanneer was McLeod zeker dat België zou winnen? "5 seconden voor het einde. Toen nam ik mijn headset af. Het gaat snel in hockey, maar er was toch een moment dat ik dacht dat de buit binnen was."

  "Engeland niet onderschatten, dat hebben we geleerd in Rio"

  In de volgende match tegen Engeland zal België favoriet zijn. "Daar houd ik evenwel niet van, dus ik zal dat er grondig inpeperen. We leerden een les in Rio, waarbij we onszelf overschatten en de tegenstand onderschatten. Die fout wil ik niet meer maken."

   

  "We moeten respect tonen voor Engeland. Ze staan in de halve finales omdat ze al hun tegenstanders hebben verslagen. We moeten de zaken blijven positief aanpakken en blijven bouwen. Die les leerden we ook in Rio, toen we in de halve finale Nederland klopten. Er is geen ruimte voor decompressie. We're here for business."

  Boon: "Onze winnaarsmentaliteit was fenomenaal"

  Tom Boon bevrijdde de Belgen met de late winning maar verdiende winning goal. De aanvaller scoort bijna altijd tegen Duitsland: "Ik ben zo blij en trots. Onze winnaarsmentaliteit vandaag was fenomenaal. Verdedigend gaven we niets weg, daarom wonnen we. We hebben keihard voor elkaar gevochten. Het was een fantastisch België vandaag."

   

  "Duitsland is een van de beste ploegen ter wereld en heeft al zo vaak belangrijke toernooien gewonnen. Ze weten hoe het moet. Maar vandaag bleven wij hen telkens een stapje voor."

   

  Boon beleefde een moeilijke WK-start. "Ik kon maar niet scoren, maar ik wist dat het moment zou komen. Dat ik dan vandaag dat belangrijke doelpunt kan maken, stemt me heel tevreden. Voor zulke wedstrijden speel je hockey. Maar er komen nog 2 belangrijke wedstrijden aan."

  Luypaert: "De laatste 30 seconden waren waanzin"

  De vreugde was groot in het Belgische kamp. "Wow, dit was een lekker potje", was de veelbetekende openingszin van Loïck Luypaert bij onze man in India. "Alles zat erin. Het was ook een klassewedstrijd van Duitsland. We wisten dat het moeilijk ging zijn en dan maken we het met 2-1 af. Dat is een heerlijk gevoel."

   

  "Die laatste 30 seconden waren waanzin. Dat was te vergelijken met die halve finale in Rio. We zijn nog niet klaar, dat is duidelijk. Voor ons is dit niet genoeg. We hebben dat ook tegen elkaar gezegd, we gaan dit dan ook niet vieren."

   

  "Je weet dat het 50-50 wordt tegen Duitsland. Dat is elke keer zo. We moesten gewoon ons beste spel laten zien. We waren vandaag heel realistisch. Die goal kwam net op het goeie moment."

   

  De Belgen gaven geen strafcorner weg. "We zijn heel goed aan het verdedigen. We pakken 1 goal per wedstrijden. Als we dat kunnen houden, zou dat prachtig zijn. Wij favoriet tegen Engeland? Dat bestaat niet in de sport. We gaan gewoon een 50-50-wedstrijd spelen. We zijn er klaar voor."

  Hendrickx: "Ben niet echt bezig met het topschuttersstatuut"

  Alexander Hendrickx maakte de gelijkmaker. Hij zit aan 5 goals in 5 matchen, 2 spelers tellen 6 goals op dit WK. "Ik ben blij, maar de goal van Tom Boon was nog belangrijker. Ik ben niet echt bezig met het topschuttersstatuut op dit WK, maar het zou wel mooi staan op mijn cv. Als je scoort, help je de ploeg natuurlijk. En dat laatste is mijn doel."

   

  Wat weet hij van Engeland? "We mogen ze niet onderschatten, ze hebben Argentinië eruit geknikkerd. Ze zijn heel fysiek en heel gestructureerd. Ze hebben ook een nieuwe groep met een paar goeie spelers, van wie we nog niks wisten. Dat hebben we op tv gezien. Belangrijk nu is een goeie analyse en nog een stap hoger te zetten dan vandaag."

  Briels: "Heel hoog niveau hockey op dit WK"

  "Opluchting", dat voelde aanvoerder Thomas Briels bij de buzzer. "We hebben 60 minuten lang heel hard gevochten. We zijn op achterstand gekomen en moesten het doen met de hele ploeg. Het was pompen of verzuipen. We zijn heel blij, maar nu moeten we ook snel rustig worden. De adrenaline laten zakken en herstellen. Wat dit heeft energie gevreten. Hopelijk wachten er zaterdag en zondag nog 2 leuke wedstrijden en zijn we fit genoeg om nog 2 keer te knallen."

   

  "Duitsland kan zomaar wereldkampioen worden. Ze hebben daar het team en de spelers voor. Eens in de kwartfinale moet je gewoon 3 finales spelen. Het ligt zo dicht bij elkaar. Alle teams hebben een hoog niveau. Op dit WK is er sowieso een hoog hockeyniveau. Voor mij is dit in 12 jaar het beste hockey dat ik al heb gespeeld. Ze gaan het ons niet gratis geven, we zullen het moeten gaan zoeken. Vandaag hebben we het verdiend op basis van werklust."