• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts over Sky dat stopt als sponsor: "Kan spankracht ten goede komen"

  Sky-trein

  Wuyts: "Veel kijkers zijn de hegemonie van Sky beu."

  Mediagigant Sky trekt zich na volgend jaar terug als wielersponsor. Volgens commentator Michel Wuyts zou dit het koerslandschap wel eens grondig kunnen veranderen.

  "Voor mij was dit toch een bommetje dat insloeg", zegt Michel Wuyts. "Er was niets dat op deze beslissing wees. Wel integendeel, want Sky had onlangs nog de contracten van onder meer Thomas (3 jaar) en Bernal (5 jaar) opengebroken. Dan verwacht je zo'n kapitale ingreep niet."

   

  "Het wijst er ook op hoe wankel het bestel is, als je van 1 sponsor afhankelijk bent. Er zijn wel meer ploegen waar dit gevaar is, zoals de teams met een mecenas uit het Midden-Oosten (Bahrein-Merida en UAE). Het kan dan wel weelderig en imposant lijken, maar ze zijn erg kwetsbaar."

  "Sponsors zullen 2x nadenken door ranzig kantje van Sky"

  Volgens Wuyts wordt het geen makkelijke opdracht voor manager Dave Brailsford om een nieuwe sponsor te vinden. "Sky was very british, maar ik betwijfel of dat zo zal blijven. Als ze een nieuwe grote sponsor willen vinden, zullen ze het naar de internationale markt moeten opengooien. De Brexit zal de Britse bedrijven immers sowieso pijn doen en die zullen minder geneigd zijn om toe te happen."

   

  "Bovendien hangt er nog altijd een ranzig kantje aan Sky, waar ze nog niet mee in het reine zijn: de verdachte levering die Wiggins kreeg, de salbutamolaffaire van Froome,... Ook dat zal voor problemen zorgen. Sponsors zullen 2 keer nadenken voor ze erin stappen. Vraag maar aan Patrick Lefevere hoe lang het kan duren voor je iemand kunt strikken."

  "Denk niet dat ze in de toekomst dezelfde standaard halen"

  Michel Wuyts twijfelt eraan dat iemand kapitaalkrachtig genoeg is om de volledige ploeg over te nemen. "Want Sky speelt toch in een hoger segment dan de concurrentie. Met Froome en Thomas heeft het 2 groterondewinnaars en met Bernal een potentiële rondewinnaar. Geen enkele ploeg kan dit voorleggen, geen enkele ploeg heeft daar de centen voor."

   

  "Een eventuele opdeling van Sky, waarbij de toppers bij andere ploegen belanden, zou de spankracht van de koers wel ten goede komen. Veel kijkers zijn de hegemonie van Sky beu, omdat ze de koers verlammen. Door hun versmachtende tempo is het onmogelijk om nog aan te vallen. Als dit verdwijnt, zou dat de attractiviteit ten goede komen."

   

  "Er is wel een ferme structuur neergeplant bij de ploeg. Sky staat er, daar kun je niet omheen. Het team heeft een nieuwe standaard gezet toen het zijn intrede deed in het wielrennen. Maar ik betwijfel of het die standaard in de toekomst nog zal halen."