• home
 • video
 • pas verschenen

  De erelijst van België is niks tegen die van Duitsland: "En toch 50% kans"

  De Red Lions in formatie tegen Pakistan.

  Donderdagnamiddag strijdt België op het WK hockey tegen Duitsland voor een plaats in de halve finales. De geschiedenis leert dat het kantje boord wordt voor de Red Lions. Sporza-journalist ter plaatse Eddy Demarez legt uit waarom.

   België en Duitsland speelden de voorbije zes jaar 10 keer tegen elkaar op belangrijke toernooien. Balans voor de Red Lions: 5 keer winst, 4 keer verlies en 1 keer gelijk.

  De onderlinge duels sinds 2012:

  datum/toernooi match uitslag
  2012, Olympische Spelen, groepsfase België - Duitsland 1-2
  2012, Champions Trophy, voor plaats 5 België- Duitsland 5-4
  2013, EK in Boom, groepsfase België - Duitsland 2-1
  2013, EK in Boom, finale België - Duitsland 1-3
  2014, WK in Den Haag, voor plaats 5 België - Duitsland 4-2
  2015, EK in Londen, groepsfase België - Duitsland 0-4
  2016, Champions trophy, groepsfase België - Duitsland 4-4
  2017, World League, groepsfase in halve finale België - Duitsland 2-3
  2017, World League, finale in halve finale België - Duitsland 6-1
  2017, EK in Amsterdam, halve finale België - Duitsland 2-2 (2-0 shoot-outs)

  Het wordt echt een dubbeltje op zijn kant

  Duitsland onderschatten is niet mogelijk. Daarvoor volstaat alleen al een blik op de erelijst. Duitsland is tweevoudig olympisch kampioen, viervoudig wereldkampioen en zevenvoudig Europees kampioen.

   

  In totaal verzamelde Duitsland op de belangrijkste drie toernooien in het hockey al 32 medailles. De erelijst van de Lions is er niks tegen. En toch hebben de Belgen 50% kans om zich te plaatsen voor de halve finales.

   

  België en Duitsland zijn namelijk ongelooflijk aan elkaar gewaagd. Een favoriet is er niet. Het wordt echt een dubbeltje op z’n kant.

   

  Duitsland staat er altijd op mondiale toernooien. De laatste 16 jaar viel Duitsland maar één keer buiten de medailles op Olympische Spelen of WK’s. België moet het voorlopig stellen met 5 (zilver en brons op de Olympische Spelen en twee keer zilver en een keer brons op het EK).

   

  Op een WK is het beste Belgische resultaat de vijfde plaats in Den Haag, vier jaar geleden. Die wedstrijd om de vijfde plaats werd gewonnen tegen…Duitsland.

  Liever tegen Duitsland dan tegen Nederland

  En toch zijn de Lions blij dat Duitsland de tegenstander is in de kwartfinales en niet Nederland. Duitsland ligt hen namelijk veel beter.

   

  Duitsland is een ploeg die zeker individuele kwaliteiten heeft, maar het is toch vooral een ploeg die het van de organisatie moet hebben en dat maakt de Duitsers voorspelbaarder dan Nederland. Oranje teert namelijk veel meer op individuele acties.

   

  Duitsland is ook als een speer aan dit WK begonnen. Dat is zeer on-Duits. Doorgaans zijn hun eerste wedstrijden op een groot toernooi niet al te best en worden ze daarna erg sterk wanneer het er echt om gaat.

   

  De Lions starten dan weer vaak heel sterk en zwakken wat af naar het einde van het toernooi. Nu is het dus omgekeerd. Hopelijk is dat een goed voorteken.

  Kansen zijn echt 50-50

  Als er in het hockey een duel is waarbij er vooraf geen favoriet kan aangewezen worden, dan is het wel België-Duitsland. Het is echt 50-50.

   

  Bondscoach Shane McLeod omschrijft het mooi: "Het wordt als een boksmatch tussen twee kampioenen bij de zwaargewicht die knokken tot de twaalfde ronde".

   

  Twee dingen zijn gegarandeerd wanneer we tegen Duitsland spelen: het wordt close en het wordt spectaculair.  Hoe de strafcorner loopt, wie het minst steken laat vallen en z’n momenten het best pakt, die zal winnen.

   

  Voor de andere ploeg is dit WK een mislukking. Vandaag rond 2 uur ‘s middags weten we wie welk predicaat verdient.

  Eddy Demarez

  Volg duel vanaf 12.15u

  Om 12.15u wordt het duel tussen België en Duitsland op gang gefloten. Bij ons kan u deze wedstrijd vanaf dan ook volgen met live tekstupdates.