• home
 • video
 • pas verschenen

  Sky stopt als hoofdsponsor van Team Sky na 2019: "Dankbaar en trots"

  Opmerkelijk nieuws uit de wielerwereld: media- en telecombedrijf Sky begint aan zijn laatste jaar als wielersponsor. Het team van Tour-winnaars Chris Froome en Geraint Thomas moet voor 2020 op zoek naar een nieuwe geldschieter.

  Team Sky maakte het nieuws vanochtend zelf bekend op zijn website. Na meer dan 10 jaar houdt broadcaster Sky zijn sponsoring in de Britse wielrennerij en meerbepaald in het WorldTour-team voor bekeken. 

   

  BBC Sport zag het meteen nogal negatief: "De toekomst van het team dat de Britten Bradley Wiggins, Chris Froome en Geraint Thomas aan Tour-zeges hielp, is twijfelachtig." Er is wel nog geen nieuwe sponsor bekend: "Team Sky zal onder een andere naam voortdoen als er een nieuwe geldschieter is gevonden die de nodige fondsen kan voorzien vanaf het begin van 2020", luidt het in een persbericht.

   

  2019 wordt het laatste jaar voor het team dat een nooit geziene dominantie tentoonspreidde in de grote rondes - vooral de Tour. Het won 8 grote rondes (1 Giro met Froome, 6 Tours met Wiggins (1), Froome (4) en Thomas (1) en 1 Vuelta (Froome), 52 andere rittenkoersen en 25 eendagswedstrijden.

  Tweet:

  Hegemonie in de Tour met Wiggins, Froome (4) en Thomas

  In 2008 maakte Sky zijn intrede in het wielrennen, toen het samen met de Britse wielerbond aan een missie begon om meer mensen op de fiets te krijgen in alle geledingen van de Britse maatschappij én om successen te boeken op de piste en op de weg.

   

  Toen het partnerschap tussen de pan-Europese broadcaster met hoofdkwartier in Londen en British Cycling in 2016 tot een einde kwam, stapten bijna 2 miljoen mensen regelmatig op de fiets en boekte het Britse team ongeëvenaarde successen op 3 Olympische Spelen.

   

  In 2010 trok Sky naar de weg met het ambitieuze doel om met een Britse renner voor het eerst de Tour de France te winnen. In 2012 was dat al een feit. Sir Bradley Wiggins zorgde voor de historische primeur. Samen met een uitstekende staf onder leiding van Dave Brailsford zou Team Sky jarenlang zijn stempel drukken in de rittenkoersen.

   

  In 2013 pakte Froome de eerste van zijn 4 Tour-triomfen, hij werd dit jaar ook de eerste man in 30 jaar die de drie grote rondes na elkaar kon winnen (Tour 2017, Vuelta 2017, Giro 2018). En eerder dit jaar werd Geraint Thomas de 3e Brit die de Ronde van Frankrijk op zijn naam bracht, het 6e succes voor Sky in Parijs in 7 jaar.  Enkel Vincenzo Nibali kon voor Astana in 2014 die hegemonie doorbreken.

  " "

  Bradley Wiggins won in 2012 als 1e Brit de Tour. Doel van Sky vervuld.

  Brailsford: "Staan open voor de juiste opportuniteit"

  De steun van Sky aan de wielersport kaderde in hun "Bigger Picture"-project. Dat goede doel focust op de impact die Sky kan hebben op lokale gemeenschappen en de wereld rondom. Sky zette zich eerder in voor sport op school, voor het regenwoud,... Momenteel gaat de meeste aandacht naar de gezondheid van de oceaan, waarbij Sky de industrie en de bevolking wil aanmoedingen om zo min mogelijk plastic te gebruiken.

   

  Voor die nieuwe iniatieven besliste Sky om te stoppen met zijn wielersponsoring. "Ik kon niet trotser zijn op wat we bereikt hebben met Team Sky en de Britse bond. Onze dromen werden ver overtroffen", zegt CEO Jeremy Darroch van Sky. "Eind 2019 is het juiste moment om andere horizonten te verkennen. We beginnen aan een nieuwe hoofdstuk met onder meer de Sky Ocean Rescue-campagne."

   

  Brailsford is dankbaar en strijdvaardig: "De visie was om een zuiver, succesvol team te bouwen rond Britse renners en stafleden. De triomfen waren het resultaat van het talent, de toewijding en het harde werk van een geweldige groep mensen die zichzelf constant heeft uitgedaagd. We zijn trots op wat we het voorbije decennium hebben bijgedragen om van Groot-Brittannië een wielerland te maken."

   

  De teammanager is vast van plan om vanaf 2020 gewoon door te gaan met het wielerteam: "We staan open voor de samenwerking met een nieuwe partner, mocht de juiste opportuniteit zich voordoen."

  " "

  Chris Froome en Dave Brailsford.

  Wielerjournalist Thijs Zonneveld stelt zich vragen bij overname: