• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondscoach Mestdagh over EK-loting Cats: "Een zwaar karwei"

  Philip Mestdagh.

  Het EK vindt plaats in Servië en Letland.

  Servië, Rusland en Wit-Rusland: dat zijn de eerste hapjes die de Belgian Cats volgend jaar op het EK basketbal moeten verorberen. Al zouden de tegenstanders weleens zwaar op de maag kunen liggen. "Onze status is een beetje veranderd, maar het wordt heel zwaar om de eerste ronde te overleven", vertelt bondscoach Philip Mestdagh. 

  "Tegenstanders in groepsfase vallen zwaar uit"

  Gastland Servië, Rusland en Wit-Rusland zijn de opponenten in groep D. De groepswinnaar stoot door naar de kwartfinales, de nummers 2 en 3  spelen een barrage om de top 8 te bereiken. De mogelijke tegenstander voor de Cats in die barrage komt uit groep C (Hongarije, Turkije, Italië en Slovenië).

   

  "Onze groep lijkt me de zwaarste poule", oordeelt bondscoach Philip Mestdagh bij Sporza. "Als je naar de loting gaat, heb je drie parameters: onze eigen poule, de poule die we eventueel kruisen en waar we spelen."

   

  "De tegenstanders voor de barrages zijn haalbaar en het is positief dat we meteen in Servië spelen. Maar de tegenstanders in de groepsfase vallen wat zwaar uit."

   

  "Servië is een basketbalnatie, ook bij de dames, die er altijd staat. Dat geldt ook voor Rusland. In 2017 hebben ze de tweede ronde gemist, maar ik ben zeker dat ze op volle sterkte zullen komen. Iedereen aast op een spot in de top 6, want dat geeft recht op het kwalificatietoernooi voor de Spelen. Het belooft een zwaar karwei te worden."

  Bondscoach Mestdagh vuurt zijn speelsters aan.

  Bondscoach Mestdagh vuurt zijn speelsters aan.

  "We zijn niet meer het kleine landje"

  Met brons op het EK in 2017 en een vierde plaats op het voorbije WK hebben de Belgian Cats een flinke reputatie opgebouwd. "Onze status is een beetje veranderd, we zijn niet meer het kleine landje", beseft Philip Mestdagh.

   

  "Het wordt heel zwaar om de eerste ronde te overleven. Maar als we één land achter ons houden, dan ligt de weg naar de kwartfinales open en zelfs meer. Of we dat brons kunnen evenaren? Daar droomt iedereen van. Maar ons eerste doel moet de top 6 zijn."