• home
 • video
 • pas verschenen

  Ook Van Aert snakt naar nieuwe kalender: "Ik geloof in die Superliga"

  Wout van Aert

  Volgend weekend maakt Wout van Aert zijn rentree in het veld.

  Wout van Aert heeft met veel interesse het kalendervoorstel van onze wielerreporter Carl Berteele gelezen. "Ik snap zijn redenering, maar ik geloof meer in de zogenaamde Superliga", stelt de wereldkampioen.

  "Met pijn in het hart naar Druivencross gekeken"

  De veldritkalender is verzadigd. Dat vindt ook Wout van Aert, die twee crossweekends aan zich voorbij liet gaan om wat bij te trainen in het zuiden.

   

  "Zondagavond heb ik met pijn in het hart naar fragmenten van de Druivencross gekeken", laat hij weten op wielerflits.nl. "Ik heb me de voorbije twee weken meermaals de bedenking gemaakt dat ik tijdens die lange stage een aantal crossen heb laten liggen waarin ik in principe goed voor de dag moet komen. Ik won eerder 3 keer op rij in Essen, in Mol was ik 2 keer de beste en ook Overijse is een zalige omloop."

   

  "Dan vraag ik me echt af of ik dat in de toekomst niet anders moet aanpakken. Of ik mijn kalender anders moet opmaken. Voor het seizoen heb ik eerst alle Wereldbekerwedstrijden vastgeprikt en daarna de puzzel gemaakt: wanneer kan ik er voor een langere periode uit om op stage aan mijn basis te werken? Want ook dat is een absolute noodzaak, zeker als je daarna nog een voorjaar op de weg rijdt."

   

  "Moet ik dan niet een paar wedstrijden laten schieten die me niet zo goed liggen? Crossen op technische omlopen, met veel draaien en keren, waar het parcours zelfs bij regenweer droog blijft?"

   

  VIDEO: De laatste ronde van de Druivencross 2018

  De ideale veldritkalender volgens Carl Berteele

  september losse crossen 1 provincie/weekend
  oktober-november "Cyclocross Series" 1 land/weekend
  1-14 december stage (in Spanje)  
  15-16 december "Cyclocross Series" dubbel weekend in Spanje
  half december - 1e week van januari "Cyclocross Series" 1 land/weekend
  2e weekend van januari BK veldrijden  
  half januari - 1e week van februari "Cyclocross Series" 1 land/weekend
  2e weekend van februari WK veldrijden  

  "Belgische klassiekers zullen standhouden buiten Wereldbeker"

  "Ik zag deze week het voorstel van Carl Berteele passeren", gaat Wout van Aert voort. ""De losse wedstrijden bundelen in september", stelt hij voor."

   

  "Ik snap zijn redenering wel. Zo’n overgangsperiode is niet slecht voor diegenen die ook op de weg actief zijn. Maar dan maak je wel die eerste maand onbelangrijk en blijven de toeschouwers ook weg."

   

  "Bovendien vindt Berteele de Amerikaanse wedstrijden geen meerwaarde hebben. Ik besef dat er nog zijn met die mening, maar dat is een typische reactie van iemand die die Wereldbekermanches in de VS niet heeft meegemaakt. Je moet er eerst geweest zijn, voor je kan oordelen."

   

  "Ik geloof meer in de zogenaamde Superliga. Daarin moet de UCI het voortouw nemen en de kans aangrijpen om de kalender te hervormen en internationaler te maken."

   

  "Belgische klassiekers die uit de boot vallen, zullen heus ook wel blijven standhouden buiten de Wereldbeker. Daarom zijn het ook klassiekers."

   

  "Maar zoals het nu is, wordt het steeds moeilijker om overal een topdeelnemersveld aan de start te krijgen. De renners gaan nog meer keuzes maken, vrees ik", besluit Van Aert, die zaterdag in Antwerpen weer in het veld duikt.

  Je moet eerst in de Verenigde Staten geweest zijn voor je kan oordelen.

  Wout van Aert

  De Superliga veldrijden?

  Met de Superliga veldrijden wil de Internationale Wielerunie een nieuw regelmatigheidscriterium in het leven roepen. Het moet een mix worden van de Wereldbeker, de Superprestige en de DVV-trofee. De Superliga zou 20 tot 25 crossen tellen.