• home
 • video
 • pas verschenen

  Rapport over misbruikzaak-Nassar beschuldigt Amerikaans Olympisch Comité van laksheid

  " "

  Ex-teamdokter Larry Nassar werd tot levenslang veroordeeld voor seksuele agressie.

  Het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) komt niet goed uit het rapport dat het zelf besteld heeft naar aanleiding van het schandaal van seksueel misbruik door de Amerikaanse turndokter Larry Nassar. De man werd begin 2018 tot levenslang veroordeeld voor seksueel geweld op meer dan 250 atletes.

  Het rapport van 233 bladzijden, dat uitgevoerd werd door een advocatenkantoor, beschuldigt enkele toplui van het USOC van nalatigheid. Ze hebben niet meteen gereageerd na de eerste beschuldigingen over Nassar in 2015 en hebben zelfs de doofpot opgezocht, tot eind 2016 het massale misbruik in de openbaarheid kwam.

   

  Voormalig USOC-CEO Scott Blackmun, die in februari opstapte, en huidig High Performance-directeur Alan Ashley worden rechtstreeks met de vinger gewezen voor hun passiviteit.

   

  De twee mannen hebben niet de gepaste maatregelen genomen, nadat ze in juli 2015 door ex-turndirecteur Steve Penny op de hoogte waren gebracht.

   

  Nassar kreeg van 40 tot 175 jaar celstraf voor het misbruik van honderden atletes, onder wie verschillende leden van het olympische vrouwenteam tussen 2012 en 2016.

   

  De advocaten die het rapport opstelden, hielden gedurende een 10-tal maanden een 100-tal interviews met oude en huidige verantwoordelijken van USOC en de Amerikaanse turnbond. Ze consulteerden ook meer dan 1,3 miljoen documenten.