• home
 • video
 • pas verschenen

  Losada over River Plate: "Iedereen denkt dat ze WK voor clubs kunnen winnen"

  Hernan Losada.

  Hernan Losada stopte vorig seizoen met voetballen.

  Vanavond en morgen wordt een punt gezet achter de groepsfase van de Champions League, maar de Zuid-Amerikaanse tegenhanger heeft vorige zondag na veel vijven en zessen een winnaar gekregen. Wat zou laureaat River Plate waard zijn op het Europese niveau? "Ik denk wel dat ze zouden meekunnen", vertelt Hernan Losada.

  "Veel minder tijd om te denken"

  De Copa Libertadores draaide deze jaargang uit op een Argentijns onderonsje tussen River Plate en Boca Juniors. Hernan Losada (36), van wie het hart klopt voor Racing Club, zag "een spannende terugwedstrijd in de finale", met vooral "een andere manier van voetballen in vergelijking met het Europese voetbal".

   

  "De duels, het tempo en de agressiviteit zijn helemaal anders dan hier", analyseert de Argentijnse beloftecoach van Beerschot Wilrijk bij Sporza. "Er is veel minder tijd om te denken en om de bal te controleren."

   

  "Het is heel fysiek. Er is minder ruimte dan in Europa. De voorbereiding is er ook zwaarder. Het is een andere manier van spelen."

   

  "Dat is ook een van de redenen waarom Lionel Messi het zo moeilijk had tijdens de kwalificatiecampagne voor het WK. Als Argentinië tegen Peru, Colombia of Paraguay speelt, dan is dat anders."

  Bekijk het verslag van de return in Madrid:

  "Iedereen denkt dat River WK voor clubs kan winnen"

  River Plate won zondag de Copa Libertadores, het Zuid-Amerikaanse broertje van de Champions League. Zou de club uit Buenos Aires zich ook kunnen handhaven op het Europese toneel?

   

  "Dat denk ik wel", stelt Hernan Losada. "River en Boca zijn de twee grootste clubs uit Zuid-Amerika. Ze verkopen regelmatig spelers aan Europese clubs en ook nu staan er spelers in de kijker."

   

  Op het WK voor clubs kan River Plate zich de komende weken wellicht meten met Real Madrid. "Real is op papier minder sterk dan de voorbije jaren."

   

  "Iedereen hoopt en denkt dat de club uit Zuid-Amerika deze keer meer kansen heeft om die beker te winnen dan de voorbije jaren. Toen was de winnaar van de Champions League veel sterker dan de winnaar van de Copa Libertadores."

  Supporters van Beerschot Wilrijk zwaaien Hernan Losada uit.

  Supporters van Beerschot Wilrijk zwaaien Hernan Losada uit.

  "Fanatiek? In Europa is het mooier om te spelen"

  Door supportersgeweld kwam de finale van de Copa Libertadores in een slecht daglicht te staan. Hoe is het eigenlijk met het Argentijnse voetbal gesteld? "Iedereen wil er profvoetballer worden", zegt Hernan Losada.

   

  "Bij de grote clubs komen heel veel jongens testen. Het leeft er enorm. Er wordt 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 over voetbal gesproken. Voetbal is er de eerste nationale sport. Het is een andere cultuur."

   

  "Maar soms gebeuren dingen die niet hoeven", doelt Losada op de rellen met fanatieke fans. "Eigenlijk ben ik op dat vlak niet zo'n fan van die extreme beleving."

   

  "In Europa is het op dat vlak mooier om te spelen. De tribunes staan dichter bij het veld. Hier kun je lekker een pintje drinken in de tribunes. In Argentinië zitten de supporters op 20, 30 of 40 meter. Dat is minder interessant."