• home
 • video
 • pas verschenen

  Hartproblemen houden nieuw Astana-contract Qojatajev tegen: "Best stoppen"

  " "

  Op trainingskamp in september kende de 26-jarige Kazak een gezondheidsincident.

  Astana stopt de samenwerking met de Kazachse renner Baqtïyar Qojatajev. Er werd een hartafwijking vastgesteld bij de 26-jarige renner van de Kazachse WorldTour-ploeg.

  Bij een trainingskamp in september werd Qojatajav het slachtoffer van "een gezondheidsincident", zo laat Astana verstaan in een persbericht. Daarop liet het team zijn renner grondig screenen.

   

  "Tijdens die testen werden gelukkig geen levensbedreigende letsels gevonden", legt teamdokter Serge Niamke uit. "Maar er werden wel enkele hartafwijkingen geconstateerd. Die zijn niet verenigbaar met wielrennen op WorldTour-niveau. Er werd dus beslist niet verder te gaan met de renner. Wij adviseren hem ook om zijn profcarrière stop te zetten."

   

  Teammanager Aleksander Vinokoerov sprak van "een erg vervelende zaak": "Ik vind dit heel jammer. Qojatajev is een jonge, getalenteerde renner. Maar de gezondheid komt altijd op de eerste plaats. Wielrennen op topniveau was onmogelijk geworden voor hem."

   

  "Het team steunt hem ten volle in deze moeilijke periode. We bedanken hem voor zijn jaren bij ons en wensen hem in de toekomst in de eerste plaats een goeie gezondheid."

   

  Qojatajev werd in 2015 prof bij Astana en was vooral een gewaardeerd helper. Hij boekte geen enkele profzege. In 2017 reed hij zijn eerste Tour uit als 93e.