• home
 • video
 • pas verschenen

  "Red Lions maken belofte waar: stijgende lijn op het WK"

  De Red Lions vieren na Pakistan met een selfie.

  Pakistan heeft de Red Lions niets in de weg kunnen leggen op weg naar de kwartfinales. Dat zag ook Eddy Demarez, onze man op het WK hockey. Hij had drie verheugende vaststellingen in aanloop naar de eerste echte test.

  De Red Lions hebben hun eerste van vier ‘do-or-die’ wedstrijden op het WK haast met de vingers in de neus tot een goed einde gebracht. Ze waren snel klaar met Pakistan: scherp aan de match begonnen, 3-0 halfweg… klus geklaard.

   

  De tweede helft was totaal overbodig en daarin spaarden de Lions ook hun krachten, want over twee dagen wacht een fris Duitsland in de kwartfinales. Duitsland mocht als groepswinnaar rechtstreeks naar de kwartfinales, waardoor het drie dagen had om de kwartfinale voor te bereiden. De Lions hebben maar 1 dag recuperatie.

  Ruim verslag van België-Pakistan op het WK hockey

  Hendrickx is onze eerste man voor de strafcorners

  Verheugende vaststelling na België-Pakistan:  Alexander Hendrickx was er al wel, maar hij lijkt nu ook helemaal door te breken als specialist van de strafcorner. In het verleden was Tom Boon doorgaans de onbetwiste Belgische nummer één in dit erg belangrijke onderdeel van het hockey.

   

  Gaandeweg moest hij Loïc Luypaert naast en zelfs voor zich dulden en nu is dus Alexander Hendrickx de onbetwiste nummer één aan de kop van de cirkel, Luypaert is tweede, Boon derde man.

   

  Hendrickx heeft al 4 corners omgezet op dit toernooi. In de topschuttersstand moet hij alleen de Australiër Blake Govers voor zich dulden. In totaal scoorden de Lions al 6 keer uit 23 corners (als we de strafbal van Boon tegen Pakistan meetellen) . Dat is meer dan 25 procent en bijvoorbeeld beduidend beter dan in Rio twee jaar geleden.

  Felicitaties voor Alexander Hendrickx na zijn goal tegen Pakistan.

  Scorende spitsen, altijd goed

  Veel goed nieuws te melden vandaag, want een andere verheugende vaststelling is dat na vier wedstrijden nu ook bijna al onze aanvallers gescoord hebben. Boon en Dockier pikten vandaag hun eerste goaltje mee. Charlier en Briels zitten aan twee stuks.

   

  Alleen Van Aubel vond nog niet de weg naar doel maar ‘Flo’ is de tovenaar aan de bal, die vaak de aanbrenger is en ook niet de speler die gaat twijfelen als hij enkele matchen niet scoort. Bij Boon ligt dat bijvoorbeeld helemaal anders. Die lijdt zichtbaar als hij een tijdje niet scoort. Dat mentale probleempje is bij deze van de baan, ook al nam hij die strafbal niet al te best. 

  Tom Boon zet zijn strafbal om tegen Pakistan.

  De jonkies draaien moeiteloos mee

  Nog een laatste verheugende vaststelling: de twee jongeren die de zieke Dohmen en de geblesseerde Stockbroekx vervangen hebben zich uitstekend ingepast.

   

  In het geval van Augustin Meurmans mag dat niet verbazen want hij was er al bij vorig jaar op het EK (waar hij zich aardig uit de slag trok) en heeft al 40 interlands achter de kiezen. Voor Antoine Kina is het nieuwer. Hij zit net aan 30 caps. Maar Kina speelt onbevangen en toonde hier al z’n gave techniek.

   

  Met box-to-box Victor Wegnez, die zich steeds meer als leider opwerpt, harde werker Meurmans en de technisch begaafde Kina hoeft bondscoach McLeod zich nog niet meteen zorgen te maken over een gebrek aan prima middenvelders na de Spelen van Tokio want dat wordt voor een aantal van de huidige toppers ongetwijfeld toch een eindpunt. 

  Antoine Kina in actie tegen Pakistan.

  De echte test komt nu en heet Duitsland

  Om de feestvreugde toch een beetje te temperen nog enkele bedenkingen: winnen van Pakistan is dezer dagen normaal voor België, al is 5-0 wel de zwaarste nederlaag die het voormalige topland op dit WK heeft moeten slikken.

   

  De echte test komt nu. Om voor het eerst in de geschiedenis op een WK echt voor de medailles te kunnen spelen, moet Duitsland voor de bijl. Duitsland is ongewoon sterk aan het WK begonnen met onder meer een stevige 4-1-zege tegen Nederland in de groepsfase.

   

  Wat die voorlopige indrukken allemaal echt waard zijn op het veld, dat weten we donderdag tegen 14u (Belgische tijd). Donderdag wordt een hoogdag op dit WK met de twee topduels van de kwartfinales: eerst België-Duitsland en dan Nederland-India. Om positief af te sluiten: de Lions spelen graag tegen Duitsland en veel minder graag tegen Nederland. Bij Duitsland is dat net andersom… 

  Eddy Demarez