"De affaire heeft er toch ingehakt bij Leko. Ik denk dat hij zichzelf niet is"

  Peter Vandenbempt heeft veel aandacht voor de nederlaag van Club bij Waasland-Beveren.

  Peter Vandenbempt kon in zijn analyse van de 18e speeldag in de Jupiler Pro League niet voorbij aan de nederlaag van Club Brugge bij Waasland-Beveren. Zo kon Antwerp naar de 2e plaats wippen. Standard viel dan weer uit de top 6.

  Vandenbempt in het kort:

  • Niet de eerste wanprestatie van Club Brugge tegen een zwakke tegenstander
  • Ik denk dat de affaire-Propere Handen er toch heeft ingehakt bij de trainer Leko
  • Dit Antwerp is een zekerheid voor Play-off 1 en een serieuze kandidaat voor de Europese plaatsen
  • De reactie van Standard na de rust op STVV was sterk
  • De cijfers van Standard zijn het probleem

  "Stilaan kwalijke gewoonte van Club: mentaal afwezig tegen kleinere tegenstanders"

  Het is een hele prestatie dat Club Brugge op de Freethiel verloor. Want Waasland-Beveren had over het hele seizoen welgeteld 1 keer gewonnen tot vrijdag en thuis zelfs nog niet. Het was natuurlijk ook een heel domme manier voor Club Brugge om daar te verliezen met die onbegrijpelijke owngoal van Decarli.

   

  Het is zeker waar dat het wel iets zegt over de grote problemen op de flanken, als Ivan Leko Decarli daar móét zetten. Maar dat is dan nog geen verklaring voor die onwaarschijnlijke wanprestatie van Club Brugge. Zo moeten we dat noemen.

   

  En het is niet de eerste tegen een zwakke tegenstander. En dat is toch redelijk nieuw voor Club Brugge. Het is stilaan een kwalijke gewoonte: mentaal afwezig zijn tegen kleinere tegenstanders, niet gefocust. En morgen in die laatste Champions League-wedstrijd tegen Atletico Madrid thuis dan wellicht weer wel.

  "Een onwaarschijnlijke wanprestatie van Club op Waasland-Beveren."

  "Leko is zichzelf niet"

  Ik denk dat dit toch echt de nederlaag te veel is voor Brugge, een die niet meer aanvaard wordt door het duo Mannaert-Verhaeghe, zo kan ik het me voorstellen. Omdat die net vloekt met de traditie en de waarden van de club.


  En daarvoor zullen ze, denk ik, toch stilaan ook een keer naar de trainer kijken. Want 2 overwinningen in de voorbije 9 competitiewedstrijden, dat is ongelooflijk weinig. De bekerafgang in Deinze mogen we ook niet vergeten.

   

  Ik denk dat zelfs een trainer met terecht heel veel krediet als Ivan Leko op die belabberde mentaliteit wel een keer wordt aangesproken en voor zijn verantwoordelijkheid gesteld.

   

  Ik heb toch de indruk dat de affaire-Propere Handen - die traumatische ervaring met die nacht in de cel die de mens Leko heeft moeten doorbrengen - er toch heeft ingehakt bij de trainer. Als ik naar hem kijk, dan denk ik dat hij het mentaal moeilijk heeft en dat hij zichzelf niet is.

   

  En dat is ongelukkig op een slecht moment, want ook sportief is dit de moeilijkste periode voor hem sinds hij aan het hoofd staat van Club Brugge.

  Ik denk dat dit toch echt de nederlaag te veel is voor Brugge

  Peter Vandenbempt

  De traumatische ervaring van een nacht in de cel heeft er ingehakt bij Leko, meent Vandenbempt.

  "Als ik van de concurrentie was, zou ik Antwerp toch niet te lang te dicht in de buurt houden"

  Antwerp wipte over Club Brugge naar de 2e plaats. Het is aandoenlijk hoe Bölöni en de spelers de druk proberen weg te houden en nog altijd voorzichtig zeggen dat Play-off 1 halen de ambitie is. Ze verwijzen dan ook wel naar die spectaculaire inzinking vorig seizoen na de winterstop.

   

  Maar het is, denk ik, nu toch een heel ander verhaal. Zelfs zonder een paar sterkhouders - Haroun bijvoorbeeld - won het met sprekend gemak en 0-3 op Cercle. Het voetbalde niet geweldig, maar dat maakt op een of andere manier toch indruk.

   

  We hebben het al vaker gezegd: Antwerp was vorig seizoen vooral een machine met fysieke power. Een brutale ploeg ook, die na de winterstop helemaal leeggelopen was. Daardoor zakte ze in de eindsprit door het ijs.

   

  Maar deze ploeg staat zoveel verder, is zoveel completer, met zoveel meer ervaring aan de top. Met Mbokani, nu tijdelijk gespecialiseerd in assists. Met die gemotiveerde Refaelov. Over 2 weken gaat hij opnieuw naar Jan Breydel voor het duel met Club Brugge: opletten maar. Met Owusu, die altijd wat bijbrengt als hij mag spelen.

   

  Het is een compleet elftal met een slimme en veeleisende coach als Bölöni. Dit Antwerp is, denk ik, een zekerheid voor Play-off 1 en een serieuze kandidaat om straks voor de Europese prijzen mee te strijden. Titelkandidaat is natuurlijk nog een ander paar mouwen, maar als ik van de concurrentie was zou ik Antwerp toch niet te lang te dicht in de buurt houden. 

  Refaelov en Mbokani, sterkhouders bij Antwerp.

  "Vanheusden imponeerde als inschuivende verdediger, Oulare maakte zeer gesmaakte comeback"

  Na de 1-1 bij STVV staat Standard niet meer in top 6. Toch was trainer Michel Preud'homme best tevreden. Omdat het in de regen en wind een heel aantrekkelijke wedstrijd was met 2 ploegen die vol wilden aanvallen.


  En omdat zijn ploeg het in moeilijke omstandigheden uiteindelijk goed deed. Carcela, Mpoku, Djenepo en Sa ontbraken. Dat is toch een flinke hap uit het offensieve compartiment. En voetballen op het veld van dat sterke Sint-Truiden is gewoon een heel moeilijke opgave voor alle ploegen op dit moment.

   

  STVV had voor de rust een paar keer kunnen scoren, maar de reactie van Standard na de pauze was wel sterk. Vanheusden imponeerde en verraste iedereen als inschuivende verdediger.

   

  Obbi Oulare maakte ook een zeer gesmaakte comeback. Die waren we bijna vergeten. Als hij dat kan voortzetten, wordt hij een extra troef voor Michel Preud'homme.

   

  Er was een goeie mentaliteit bij zijn spelers, weer helemaal anders dan een week geleden in Brugge.

  Obbi Oulare scoort tegen STVV.

  "Als Antwerp of STVV geen inzinking kennen, wordt het weer kantje boord voor Standard"

   Het is een beetje een vreemde situatie met Standard. Je hebt toch de neiging om te denken en te zeggen dat ze in een soort positieve spiraal zitten: ze speelden 3 echt heel knappe Europese wedstrijden en een paar goeie competitiewedstrijden, al waren ze daar weliswaar wisselvallig.

   

  Maar de cijfers zijn onvoldoende: dat is het probleem. Na dat statement thuis tegen Club Brugge hebben ze maar 2 van hun 8 competitiewedstrijden gewonnen. 9 punten is veel te weinig in de strijd om de top 6. En zeker als je weet dat Standard nog tot het einde van het seizoen nog naar Charleroi, Antwerp, Gent en Genk moet.

   

  Dan kan dat wel eens een probleem zijn. Dus als Antwerp en STVV geen inzinking meer kennen in de komende weken, dan wordt het toch weer kantje boord voor Standard in die top 6.

  Peter Vandenbempt