• home
 • video
 • pas verschenen

  "De speeltijd is voorbij, het WK hockey kan nu echt beginnen"

  Eddy Demarez volgt de Red Lions op de voet in India.

  Morgen spelen de Red Lions voor een plaats in de kwartfinales op het WK hockey. Tegenstander is Pakistan. Onze hockeyman, Eddy Demarez, blikt terug op de groepsfase en blikt vooruit naar het duel tegen Pakistan.

  Nog niet alle geheimen prijsgeven in de groepsfase

  Op 28 november mochten de Lions het toernooi openen tegen Canada maar eigenlijk begint het WK vandaag pas met de gloednieuwe tussenronde. Daarin moeten alle landen die in de groepsfase tweede of derde geëindigd zijn het tegen elkaar opnemen, de verliezers zijn uitgeschakeld.

   

  Bij de echte toplanden, waarbij België nu toch al een jaar of 6 gerekend wordt, is 10 december aangestipt als de echte startdatum van de strijd om de wereldtitel. De speeltijd is voorbij, het WK kan nu echt beginnen.

   

  Australië, Nederland, Duitsland, Argentinië, India en België, stuk voor stuk beschouwden ze de groepsfase als veredelde oefenmatchen om nog wat uit te testen, te ‘finetunen’ voor de echte strijd losbarst. Nog niet alles prijsgeven over de getrainde varianten op de strafcorner. Dat is altijd weer het belangrijkste geheimpje dat bewaard wordt voor wanneer het er echt op aankomt.

  Gemiste finales na sterke toernooistart

  Normaal duurt een WK dik twee weken, nu net geen 3 weken. Er wordt ook voor het eerst gespeeld met 16 landen, voorheen waren dat er 12. De formule is ook gewijzigd en dat is gunstig voor de kleinere landen. Er is namelijk meer kans op verrassingen.

   

  Het heeft dit keer twee, weliswaar kleine, verrassingen opgeleverd: Ierland en Spanje liggen al uit het WK na de groepsfase. Voor België is deze formule ook minder gunstig. Volgens het oude systeem zouden ze vlotter de halve finales en dus de strijd om de medailles halen. Nu stuiten ze al in de kwartfinales op Duitsland.

   

  De Lions hadden de laatste jaren de gewoonte bijzonder sterk te starten en naar het einde toe wat minder te worden. Decompressie was het na de prachtige halve finale tegen Nederland op de Spelen in Rio. De finale tegen Argentinië ging zo de mist in.

   

  Vorig jaar vernederden de Lions Nederland met 5-0 in de groepsfase van het EK. Mogelijks maakte het hen net te weinig scherp in de finale tegen datzelfde Nederland. Zowel op de Spelen als op het EK heeft het hen wellicht het goud gekost.

  Een toernooi op zijn Duits?

  Dit keer hebben de Belgen dus bewust of onbewust een wat mindere groepsfase achter de rug met een best wel zwakke start tegen Canada, een wat betere match tegen India en een ook nog niet echt bevredigend optreden tegen Zuid-Afrika.

   

  Ook omdat het in de hoofden van de spelers dus eigenlijk nog allemaal veredelde oefenmatchen waren. Het is een start op z’n Duits, zou je kunnen zeggen. Net als in het voetbal start Duitsland op grote toernooien in het hockey vaak matig om er dan helemaal te staan wanneer het echt om de knikkers gaat. Hopelijk is de groepsfase van de Lions dus de voorbode van een toernooi  "op z'n Duits". 

   

  Dat de Belgen een barragematch moeten spelen, dat hoeft op zich niet veel te betekenen. België haalde dan wel nog niet zijn beste niveau, het liet enkel punten liggen tegen gastland India (2-2). Ook Nederland moet nog de tussenronde spelen.

  Pakistan speelt graag pingpong-hockey

  Zelfs de gloednieuwe tussenronde, waar we nu zijn aanbeland, is eigenlijk nog een uitloper van de opwarmfase.  Van de zes eerder genoemde toplanden moeten enkel België en Nederland in die tussenronde opdraven.

   

  Als Nederland morgen struikelt over Canada dan zou dat zowat de grootste verrassing van de laatste veertig jaar zijn. Onze Red Lions zouden normaal ook niet echt een kind mogen hebben aan Pakistan.

   

  Pakistan speelt net als India een soort kick and rush hockey, de Lions noemen het graag pingpong-hockey. Daaronder mag u verstaan dat ze graag spelen vanuit de reactie: bal afpakken, zo snel mogelijk (vaak met de lange bal) in de cirkel van de tegenstander geraken en daar dan hopen op een succesvolle deviatie om te scoren.

  Op uitzonderlijke dagen kan Pakistan een topland kloppen

  Het verschil tussen India en Pakistan is dat India het publiek achter zich heeft en bovendien een hoger niveau haalt dan Pakistan. Pakistan is te afhankelijk van enkele spelers die dan ook haast niet gewisseld worden tijdens de wedstrijd.

   

  Dat breekt hen naar het einde van de matchen vaak zuur op want in het laatste kwart is de tank van de sleutelsspelers echt wel leeg. Bovendien begint Pakistan aan de barragematch met een dag minder recuperatie dan de Lions.

   

  Op een uitzonderlijk goede dag kan Pakistan wel eens winnen van een topland, vraag dat maar aan de Nederlanders.... Op de Champions Trophy van 2014 verloor Oranje in de kwartfinales van Pakistan, waarna Pakistan ook nog voorbij India geraakte om pas in de finale te sneuvelen tegen Duitsland.

   

  Onze Lions speelden afgelopen zomer nog twee keer tegen Pakistan op de Champions Trophy in Breda. Het werd twee keer een overwinning voor de Lions, 4-2 in de groepsfase en 2-2 (2-1 in de shoot-out) in de wedstrijd voor de vijfde plaats. Hele belangrijke voetnoot hierbij: de Champions Trophy wordt door de toplanden eerder gezien als een veredeld oefentoernooi waarin ze wat dingen uitproberen en jonge spelers ervaring laten opdoen. Kortom: niet echt een waardemeter. 

  Op een uitzonderlijk goede dag kan Pakistan wel eens winnen van een topland, vraag dat maar aan de Nederlanders.

  Kern van Red Lions is kwalitatief verbreed

  De Lions zijn al twee belangrijke pionnen kwijt. Manu Stockbroekx viel uit met een hamstringblessure en John-John Dohmen was ziek toen hij in India aankwam. Hij haalde maximaal 70 procent van zijn normale rendement en is inmiddels naar huis gestuurd.

   

  Goed nieuws is dat niet voor de Lions maar het is minder erg dan het enkele jaren geleden nog zou geweest zijn. De grote winst die de Lions gemaakt hebben de afgelopen jaren is namelijk dat de kern kwalitatief flink verbreed is. In het verleden waren er maar 16 of 17 echte topspelers, vandaag heeft Shane McLeod een kern van 24 spelers die het predicaat international verdienen.

   

  Augustin Meurmans en Antoine Kina (zoon van Pascal Kina, ex-bondscoach van de Red Panters) zijn twee jonge middenvelders die nog lang niet de ervaring hebben van Dohmen en Stockbroekx, maar ze zijn wel allebei meer dan goed genoeg om op een WK te spelen.

  Eddy Demarez