• home
 • video
 • pas verschenen

  OHL onder de loep: willen promoveren, maar strijden om niet te degraderen

  De spelers van OHL steken de koppen bij elkaar.

  De spelers van OHL steken de koppen bij elkaar.

  OH Leuven is afgelopen weekend met de billen bloot gegaan in Roeselare. Na een 3-1-nederlaag hangt OHL aan het staartje in de tweede periode en bekleedt het de 6e positie in het algemene klassement. Alarmfase rood in Leuven? Karel Fraeye analyseert.

  Karel Fraeye is de ex-coach van onder meer Charlton Athletic en
  1B-club Lommel. Voor sporza.be neemt hij na elke speeldag het voetbal uit eerste klasse B onder de loep.

  OHL speelt zelden als een team

  KSV Roeselare was na 9 wedstrijden zonder winst sinds vorige week voor het eerst de rode lantaarn in 1B. Dat het dit seizoen in de pot voor degradatie zal belanden, lijkt intussen zowat een zekerheid. 

   

  OH Leuven kon in zijn laatste 5 wedstrijden, ondanks drie keer thuis,  slechts één keer winnen en lijkt zichzelf na een 3 op 12 ook nu al voortijdig uitgeteld te hebben voor de tweede periodetitel. 

   

  Nochtans is de kern van de Leuvenaars echt wel sterk genoeg om mee te dingen naar promotie, wat ook het vooropgestelde doel was. Waar loopt het dan fout voor de Leuvenaars?

   

  Wat eigenlijk al een heel seizoen geldt voor Leuven, kwam ook op Schiervelde weer boven water drijven: de ploeg mist aanvallend en verdedigend automatismen, speelt zelden als één team en straalt een tekort aan gedrevenheid en vertrouwen uit.

   

  Toch zaken waar een staff mee aan de slag moet.  Dat gebrek aan overtuiging uit zich onder meer in het te veel vanuit de reactie voetballen: er wordt gekeken naar een actie van een ploegmaat en pas nadien wordt bijgesloten of diep gelopen, waardoor er veel te weinig snelheid, diepgang en aanvalsgolven in het spel komen. 

  OHL liet de controle helemaal glippen

  In zijn 18 competitiewedstrijden liet OHL zowaar slechts twee keer een clean sheet noteren. Voor een team met promotie-ambities is dat zorgwekkend. Enkel Tubize kreeg 1 tegendoelpunt meer te slikken dan de Leuvenaren.

   

  Roeselare was dit seizoen dan weer geen enkele keer 3 keer tot scoren gekomen. Tot afgelopen weekend.

   

  Nochtans zat OHL op Schiervelde helemaal op schema: een eerste kans van de Engelse youngster Hirst stierf nog op de paal, maar Maertens kon OHL toch vroeg op 0-1 brengen.

   

  Wat daarna volgde was onwaarschijnlijk: waar Roeselare mentaal tegen de touwen hoorde te hangen - en OHL een vertrouwensboost zou moeten krijgen - lieten de Leuvenaars de controle helemaal glippen.

   

  Er werd aanvallend zo goed als geen enkele kans meer gecreëerd in het verdere verloop van de partij. Integendeel, Roeselare kon zonder echt goed te spelen drie keer makkelijk scoren.

  Hard voor de prestatie van zijn team

  Waar de Leuvense trainer Nigel Pearson in de nabesprekingen doorgaans zijn spelers beschermde en eenzelfde verhaal liet horen, was hij deze keer voor het eerst hard voor de prestatie van zijn team.

   

  Het besef dat het niet halen van de finalewedstrijden voor promotie en nog sterker, dat het wegwerken van 7 punten achterstand voor die vierde plek een heel lastig verhaal wordt, lijkt flink door te sijpelen. 

   

  Toch enige kritische noot bij zijn oplossing: Pearson gaf aan dat er deze week "uitzonderlijk hard getraind zal worden om uit te maken wie bereid is ervoor te gaan".

   

  Na 6 maanden dagelijks te werken met deze groep is dit toch een kleine schuldbekentenis. Wat mijns inziens wel helpen kan: werken aan een herkenbare voetbalstijl, een betere organisatie en inderdaad een gesmeed team vormen dat "er steeds voor gaat".

   

  Pearson stelde ook openlijk dat in januari de kern andermaal zal worden bijgesteld. Benieuwd of de club kwaliteit kan motiveren om 8 competitiewedstrijden en mogelijk 6 degradatieduels voor OHL te spelen.

   

  Met een bezoek van KV Mechelen komend weekend zal de sfeer deze week aan den Dreef erg gespannen zijn.

  Bij KV Mechelen is de sfeer alvast goed (reportage Proximus Sports):