Isaac Kimeli loopt naar een zilveren medaille op het EK

  Kimeli moet alleen Ingebrigtsen laten voorgaan.

  Kimeli moet alleen Ingebrigtsen laten voorgaan.

  De Beekse Bergen, op een steenworp van Tilburg, waren vandaag het decor voor het 25e Europese Kampioenschap veldlopen. Isaac Kimeli zorgde voor de Belgische uitschieter, met zilver bij de mannen.

  Bekijk de ontknoping van het EK veldlopen: Kimeli snelt naar zilver

  Mooie zilveren medaille voor Kimeli

  Isaac Kimeli heeft een zilveren medaille bemachtigd in Tilburg. Onze landgenoot moest het in een sprintje alleen afleggen tegen de Noor Filip Ingebrigtsen.

   

  Kimeli houdt van droge, snelle omlopen. Op papier was het parcours in Tilburg, met veel draaien, keren en heel wat modder, geen spek voor zijn bek.

   

  Maar Kimeli had een goeie dag en bevond zich vanaf het begin in de spits van de wedstrijd. In de slotfase maakte hij deel uit van het leidende trio met ook nog Filip Ingebrigtsen en de Turk Kaya.

   

  In een langgerekte sprint moest Kaya er als eerste af en uiteindelijk kraakte ook Kimeli voor het Noorse geweld van Ingebrigtsen.

   

  Met zijn zilveren medaille scoort Kimeli substantieel boven de verwachtingen. Vooraf had onze 24-jarige landgenoot, twee jaar geleden nog goed voor goud op het EK veldlopen voor beloften, een plaats in de top 15 vooropgesteld.

  Uitslag:

  1. Filip Ingebrigtsen (Noo) in  28'48"
  2. Isaac Kimeli op 3"
  3. Aras Kaya (Tur) 7"
  15. Robin Hendrix 47"
  21. Dame Tasama 58"
  22. Michael Somers 1'00"

  "Het was zot worden met al die Belgische fans"

  "Ik ben tevreden met het zilver. Ingebrigtsen is iets sneller dan ik. Hij heeft dat ook al op de piste bewezen", zegt Isaac Kimeli.

   

  "Ik ben goed gestart en voelde meteen: amai, het gaat echt gemakkelijk. Ik heb dan ook rustig rondgelopen en gecontroleerd. Dat het dan zilver wordt, is mooi. Het was echt zot worden hier met al die Belgische supporters."

   

  "Er zit nog meer in. Vorig jaar mocht ik niet mee naar het EK, omdat sommigen vonden dat ik niet in vorm was. Maar ik heb toch al getoond dat ik iemand ben waarop gerekend kan worden tijdens de grote kampioenschappen. Dit is mijn revanche."

  Kimeli: "Ik ben gemaakt voor de grote kampioenschappen"

  België wordt 5e

  In het landenklassement eindigt België op de 5e positie. Robin Hendrix was de tweede Belg, op plaats 15. Dame Tasama eindigde 21e, Michael Somers 22e. De eerste drie finishers per land tellen voor het klassement.

  Michael Somers, Dame Tasama, Robin Hendrix en Isaac Kimeli.

  Michael Somers, Dame Tasama, Robin Hendrix en Isaac Kimeli.

  Lauwaert is beste Belgische, Turkse Can verlengt titel

  Bij de vrouwen heeft de Turkse Yasemin Can haar Europese titel verlengd. Can vocht een verbeten duel uit met de Zwitserse Schlumpf en in de slotfase kwam ook de Noorse Karoline Grövdal nog opzetten. Maar Can had het sterkste eindschot in huis en liet zich niet verrassen in de sprint.

   

  Aan Belgische kant nestelde Nina Lauwaert zich in de beginfase van de race in de top 15. Die plek kon ze uiteindelijk niet vasthouden, maar Lauwaert werd wel de eerste Belgische op de 22e plaats. Belgisch kampioene Imana Truyers kwam als 36e binnen, Hanna Vandenbussche werd 42e.

   

  In het landenklassement bij de vrouwen was er niets te beginnen tegen de Nederlanders, die met zijn drieën in de top 10 eindigden. Voor het organiserende land de eerste gouden plak in Tilburg.

  Nina Lauwaert

  Nina Lauwaert

  Belgen breken geen potten bij de jeugd

  In de jeugdcategorieën hebben de Belgen niet voor medailles kunnen zorgen op het EK veldlopen in Tilburg. Bij de beloften hoopte Simon Debognies (foto onder) op een topvijfplaats, maar hij viel in de eerste ronde over een boomstronk, waarbij hij zijn voet blesseerde. Meer dan een 23e plek zat er niet meer in voor hem. De overwinning was voor de Fransman Jimmy Gressier.

   

  Dorian Boulvin was de beste Belgische belofte op de 14e stek. Dieter Kersen werd 21e, Clement Deflandre 25e en Jennen Mortier 41.

   

  Ook bij de beloften vrouwen kwamen de Belgen niet in het stuk voor. Vanessa Scaunet en Lisa Rooms werden respectievelijk 34e en 44e. De Deense Anna Emilie Möller pakte het goud.

   

  De Noor Jakob Ingebritsen maakte zijn favorietenrol waar bij de junioren en werd voor het 3e jaar op rij Europees kampioen. Tim Van de Velde was de beste Belg op de 15e plaats. Lucas Da Silva finishte als 27e, Thomas Vanoppen kwam als 84e over de finish.

   

  Bij de junioren meisjes was Mathilde Deswaef 33e, Febe Triest moest vrede nemen met de 58e plek. De zege was voor de Italiaanse Nadia Battocletti.

  Simon Debognies

  Simon Debognies

  7e plaats in het laatste nummer

  In de afsluitende mixed relays is België niet verder gekomen dan de 7e plaats. Ons land was een van de favorieten, maar zakte door de modder.

   

  De problemen begonnen bij startloper Ismael Debjani. Die moest in principe met de beste atleten van Europa kunnen meegaan, maar bengelde helemaal achterin en wisselde als op een na laatste.

   

  Elise Vanderelst kon vervolgens als tweede loopster wat plaatsjes goedmaken, maar de koplopers waren dan al lang gaan vliegen.

   

  Pieter-Jan Hannes liep als derde loper een sterke wedstrijd en kon verder opschuiven, maar het kalf was dan al lang verdronken.

   

  Slotloopster Sofie Van Accom kon standhouden op de zevende plaats. Het goud was voor Spanje, zilver ging naar Frankrijk, brons naar Wit-Rusland.

   

  "Dit was mijn slechtste wedstrijd van 2018", klonk Debjani ontgoocheld.

   

  "Al na 400 meter voelden mijn benen heel slecht. Ik kan het eerlijk gezegd niet verklaren. In de opwarming voelde ik me nog heel sterk."

   

  "Misschien speelde de koude een rol, of het feit dat we 20 minuten moesten wachten in de callroom zonder te kunnen bewegen, maar dat zijn dingen die voor iedereen gelden. Deze mislukkig is mijn verantwoordelijkheid. Ik heb de ploeg in de steek gelaten."

   Ismael Debjani

  Ismael Debjani.

  Debjani: "Mislukking is mijn verantwoordelijkheid"

  Debjani nam de schuld op zich. "Vandaag was ik gewoon niet goed genoeg. Deze mislukking is mijn verantwoordelijkheid", reageerde hij. "Ik heb de ploeg in de steek gelaten en ben ontgoocheld voor mijn ploegmaats."


  "Dit was mijn slechtste wedstrijd van 2018. Al na 400 meter voelden mijn benen heel slecht. Ik kan het eerlijk gezegd niet verklaren. In de opwarming voelde ik me nog heel sterk."

   

  "Misschien speelde de koude een rol, of het feit dat we 20 minuten moesten wachten in de callroom zonder te kunnen bewegen, maar dat zijn dingen die voor iedereen gelden."

  Dit was mijn slechtste wedstrijd van 2018. Al na 400 meter voelden mijn benen heel slecht. Ik kan het eerlijk gezegd niet verklaren. 

  Ismael Debjani