• home
 • video
 • pas verschenen

  Mentale tips voor sporters: "Als je denkt dat het moet, loopt het fout"

  Jef Brouwers werkt onder meer samen met Quick-Step, de Red Lions en vele Belgische olympiërs.

  Sportieve topprestaties hebben vele vaders. Niet enkel de juiste voeding en fysieke training zijn belangrijk, je mag het mentale aspect niet uit het oog verliezen. De tips van psycholoog Jef Brouwers helpen elke sporter.

  Mentale training is wat toegevoegd wordt op het einde van de voorbereiding om alles uit de kast te halen om je doel te bereiken. Dat kan het verschil opleveren.

  Gericht op het proces: het beste uit jezelf halen

  "Mentale training moet gericht zijn op het proces. Gericht op het feit dat je altijd probeert om het beste uit jezelf te halen", zegt Brouwers. "Het loopt mentaal heel vaak fout wanneer het over een prestatie of een medaille gaat en niet meer over 'het beste' dat je kunt bereiken."

   

  Jef Brouwers geeft ook een tip om dat in de praktijk te brengen. "Bij mij krijgen atleten een schriftje en daarin moeten ze eerst hun sterke punten schrijven. Bij elke training of wedstrijd die niet goed verlopen is, moeten ze dat lijstje overlopen."

   

  "Welke sterke punten heb je gebruikt en welke niet? En waarom heb je die niet gebruikt? Wat is er aan de hand? Je mag niet liegen tegen jezelf, dat is een van de grootste eigenschappen van de mens. En dat is heel vervelend, of je nu een profsporter of een amateursporter bent."

  Het codewoord is plezier, anders lukt het niet

  Hoe kun je jezelf als sporter mentaal voorbereiden? "Door jezelf heel goed te leren kennen en je af te vragen op welke manier je in je doelstelling staat", legt Brouwers uit. "Besta ik niet meer als ik mijn doel niet haal of wil ik mijn doel bereiken om plezier te hebben?"

   

  "Het codewoord moet plezier zijn, anders lukt het niet. Door zelfkennis kom je te weten wat jou pret bezorgd en dan moet je leren om dicht bij die pret en jezelf te blijven. In alle activiteiten moet je fysiek en mentaal genieten van wat je moet doen."

  Als je denkt dat het moet, dan loopt het fout

  Dat plezier moet je ook motiveren om op de moeilijke momenten door te bijten, ook voor een lastige training. "Je moet jezelf afvragen wat de reden is voor je training", zegt Brouwers. "Als die reden buiten jezelf ligt, dan gaat het fout. Je geest en je gedachten mogen niet bij je prestatie zijn. Je moet kunnen genieten van wat je doet."

   

  "Dus als je op dat moment voelt, niet denkt, dat het prettig zal zijn, dan moet je het doen. Maar als je denkt "ik moet", dan gaat het fout. Heel veel mensen komen daarin terecht: ze maken van iets prettig iets onprettigs. Mijn slogan is: when fun ends, stress starts."

  Overtuigd van jezelf: ik kan iets en ik zal dat laten zien

  Hoe kun je als sporter beter omgaan met een ontgoocheling? Niet met trucjes. Je moet overtuigd zijn van jezelf: ik kan iets, ik zal dat laten zien en ik hoef mij niet te haasten om dat te laten zien. Vaak faal je wanneer je te veel bezig bent met je prestatie en niet met je proces: wanneer heb ik mijn sterke punten en kwaliteiten niet gebruikt?"

  Wij spraken sportpsycholoog Jef Brouwers op het Sportfestival WILL in Kortrijk.

  Eerdere tips voor sporters: