• home
 • video
 • pas verschenen

  Hoe ernstig is malaria? "Als je er laat bij bent, kan het snel gaan"

  Ula Maniewski

  "Congo is een hoog risicogebied", weet Ula Maniewski.

  Stefan Everts vecht momenteel in het ziekenhuis voor zijn leven, nadat hij in Afrika malaria heeft opgelopen. Sporza bezocht het Tropisch Instituut om te vragen hoe het zo ver is kunnen komen.

  "Malaria is een parasiet die wordt overgedragen door muggen, die steken van valavond tot 's ochtends", vertelt Ula Maniewski van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

   

  "Congo (waar Everts aan een wedstrijd deelnam) is een hoog risicogebied. We raden dan aan om lange kleren te dragen en malariapillen te nemen als preventie."

   

  Het is niet duidelijk of Everts die voorzorgen heeft genomen. "Maar die pillen zijn ook niet onfeilbaar. Als je uit zo'n risicogebied komt en je hebt koorts, moet je je eigenlijk meteen laten testen."

   

  "De symptomen zijn in het begin sluipend: een beetje koorts, wat grieperig. Maar als je er niet snel bij bent met de behandeling, kan het snel evolueren naar een ernstige situatie met complicaties."

   

  "Het feit dat Stefan Everts nu op intensive care ligt, doet vermoeden dat hij de ernstige vorm van malaria heeft en het al enkele dagen aan de gang is. Hoe meer dagen je wacht met de behandeling, hoe meer de kans op ernstige verwikkelingen."